ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέες δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν προσπάθεια απόκρυψης πυρηνικών όπλων

Βόρεια Κορέα: Νέες δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν προσπάθεια απόκρυψης πυρηνικών όπλων
CNNi

Νέο δορυφορικό φωτογραφικό υλικό που αποκαλύπτει πρωτοβουλίες που πήρε τον τελευταίο καιρό η διοίκηση της Βόρειας Κορέας προκειμένου να απομακρύνει από την κοινή θέα πυρηνικά όπλα, έχει στην κατοχή του το CNNi.

Τα ντοκουμέντα έρχονται στο φως μεσούσης μιας έντονης συζήτησης στις ΗΠΑ για το αν πρέπει η διοίκηση Μπάιντεν να χαράξει πιο αυστηρή στρατηγική απέναντι στον ηγέτη της ασιατικής χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το υλικό, το οποίο καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου και αναλύθηκε από εμπειρογνώμονες στο Ινστιτούτο Middlebury, δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια του 2020 δημιούργησε νέες δομές στην περιοχή Yongdoktong, στην προσπάθειά της –σύμφωνα με τους ερευνητές- να αποκρύψει ένα ζεύγος εισόδων τούνελ, τα οποία οδηγούν σε εγκατάσταση όπου αποθηκεύονται πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Ινστιτούτου Τζέφρι Λιούις, οι εικόνες δείχνουν ένα ζεύγος εισόδων τούνελ από τον Δεκέμβριο του 2019 και μία νεοανεγερθείσα κατασκευή ορατή από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η περιοχή Yongdoktong είχε αναγνωριστεί και στο παρελθόν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ως χώρος συγκέντρωσης πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα και παραμένει ύποπτη γι’ αυτό, αναφέρει στο CNNi αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι είσοδοι του τουνελ όπως καταγράφηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 2019.

Οι φωτογραφίες επαναβεβαιώνουν αυτό που εδώ και χρόνια είναι γνωστό στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας: Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς πυρηνικά όπλα σε σημεία ανά τη χώρα ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα για την απόκρυψή τους.

Η νέα δομή πάνω από την είσοδο του τούνελ όπως απαθανατίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021

Και πυρηνικό καύσιμο;

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκδήλωσε χθες, Τρίτη, την ανησυχία του σχετικά με μία αναφορά του ΟΗΕ, που δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα επεξεργάζεται πιθανόν πυρηνικό καύσιμο για την παραγωγή βομβών, δηλώνοντας ότι μία τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο υποναύαρχος Μάικλ Στάντμαν, υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική Διοίκηση της Ασίας και του Ειρηνικού, δήλωσε ότι η δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας που επισημάνθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενδέχεται να σχεδιάσθηκε για να προσελκύσει την προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν και ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσει για τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην παρούσα περίοδο επανεξετάζει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

«Το πού θέλει να πάει η Βόρεια Κορέα είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Στάντμαν σε ψηφιακή εκδήλωση για την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Σε έκθεσή του, τη Δευτέρα, προς το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ, ο γενικός διευθυντής της, ο Ραφαέλ Γκρόσι αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Γιονγκμπιόν και Κανγκσόν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις αυτές υπήρξαν πρόσφατες ενδείξεις λειτουργίας μιας εγκατάστασης ατμού, η οποία εξυπηρετεί ένα ραδιοχημικό εργαστήριο. Η Βόρεια Κορέα έχει χρησιμοποιήσει το ραδιοχημικό εργαστήριο στο Γιονγκμπιόν για την επανεπεξεργασία πλουτωνίου από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που υπάρχει εκεί, για την παραγωγή πυρηνικών βομβών.

Ο Γκρόσι χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ και «βαθιά λυπηρή».

Κάνοντας αναφορά στην ανακοίνωση του Γκρόσι, ο Στάντμαν δήλωσε: «το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση, αναφορικά με την ύπαρξη αποδείξεων, ότι οι Κορεάτες επανεπεξεργάζονται πιθανώς πυρηνικό καύσιμο. Αν αυτό αληθεύει, τότε θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης με την Κορέα» είπε ο ίδιος.

«Αυτό μπορεί να είναι η αρχή [μιας στρατηγικής] που σχεδιάστηκε για να επηρεάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι ενδεχομένως το πρώτο μέσο για να επικεντρωθεί η προσοχή της νέας κυβέρνησης εδώ, ίσως η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει αυτή την εξέλιξη ως διαπραγματευτικό χαρτί για κάποια χαλάρωση των κυρώσεων».

Τις επόμενες εβδομάδες, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει δημοσίως τις λεπτομέρειες της στρατηγικής της απέναντι στη Βόρεια Κορέα, μετά την ολοκλήρωση μιας έκθεσης γύρω από τα πεπραγμένα.

Οι σαφείς ενδείξεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας συνεχίζεται ακάθεκτο επιτείνει τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης μέτρων, με επικριτές να υποστηρίζουν μια αναθεώρηση πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της νέας διοίκησης για αποπυρηνικοποίηση.

New satellite images reveal North Korea took recent steps to conceal nuclear weapons site, by Zachary Cohen and Kylie Atwood, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ