ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Πέρασε ο κίνδυνος για τσουνάμι μετά τους ισχυρούς αλλεπάλληλους σεισμούς

Νέα Ζηλανδία: Πέρασε ο κίνδυνος για τσουνάμι μετά τους ισχυρούς αλλεπάλληλους σεισμούς
EPA/USGS HANDOUT

Στα σπίτια τους επέστρεψαν χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας καθώς η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ήρε την εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας του κινδύνου να χτυπηθούν από τσουνάμι, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία τριών ισχυρών σεισμών.

«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», διαβεβαίωσε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.

Το τσουνάμι προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

Νωρίτερα, χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Ωκεανίας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από τρεις αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) στα ανοιχτά, που οδήγησαν στην έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι περιοχών όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οβ Πλέντι, με τη συνδρομή λειτουργών της πολιτικής προστασίας, έφυγαν μαζικά καθώς τα σεισμικά κύματα εκφράζονται ανησυχίες πως μπορεί να φθάσουν τα τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές γύρω από το Όκλαντ, πόλη 1,7 εκατ. κατοίκων, και συστήθηκε στους πολίτες να παραμείνουν μακριά από την ακτογραμμή.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες από τους σεισμούς, που έγιναν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ