ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος ανοίγει τις «πόρτες» σε εμβολιασμένους Βρετανούς τουρίστες

Η Κύπρος ανοίγει τις «πόρτες» σε εμβολιασμένους Βρετανούς τουρίστες
Image Online / INTIME

Τα σύνορά της σε εμβολιασμένους Βρετανούς τουρίστες ανοίγει η Κύπρος από τις αρχές Μαϊου, παρόλο που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Βρετανία εξακολουθούν να ισχύουν και δεν πρόκειται να χαλαρώσουν πριν από την 17η του ίδιου μήνα.

Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της covid - 19 θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο νησί χωρίς περιορισμούς από την 1η Μαΐου.

Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή είναι νωρίτερα από την εκείνη την οποία επιτρέπει η βρετανική κυβέρνηση τις διακοπές στο εξωτερικό και δεν γίνεται σαφές πώς οι τουρίστες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC.

Ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Πέρδιος, δήλωσε ότι η χώρα θα επιτρέψει στους Βρετανούς που είχαν εμβολιαστεί με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) το δικαίωμα να εισέλθουν χωρίς να υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Όπως πρόσθεσε ωστόσο, οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον επτά ημέρες πριν ταξιδέψουν.

Επί του παρόντος, τα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca και Moderna έχουν εγκριθεί για χρήση από τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών στο νησί και πραγματοποίησαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ταξίδια στην Κύπρο το 2019, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Η Κύπρος έχει ήδη συνάψει μια παρόμοια συμφωνία που επιτρέπει στους Ισραηλινούς τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Απριλίου.

Η Ελλάδα συμφώνησε επίσης να δεχτεί επισκέπτες από το Ισραήλ που μπορούν να αποδείξουν την κατάστασή τους με το ισραηλινό «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει κανένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ προωθεί την υιοθέτηση του μέτρου.

Ο Σάιμον Κάλντερ, συντάκτης ταξιδιών στην εφημερίδα Independent, είπε, με το πρόγραμμα εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου να «τρέχει» πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Βρετανός τουρίστας θα γινόταν «αρκετά ελκυστικός για τις χώρες που ανοικοδομούν τις τουριστικές τους βιομηχανίες με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από την πανδημία».

Αν και τα μέλη μιας οικογένειας ενδέχεται να υπόκεινται σε διαφορετικές καταστάσεις εμβολιασμού, που σημαίνει ότι μόνο μερικοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς, μιλώντας στο BBC Breakfast είπε ότι πιστεύει πως «θα βρεθεί ένας τρόπος».

Ο Κάλντερ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό η Κύπρος να επαναλάβει τους ταξιδιωτικούς της κανόνες που ίσχυαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι επισκέπτες έκαναν τεστ τρεις ημέρες πριν από την πτήση τους ενώ τα άτομα κάτω των 12 ετών εξαιρούνταν από τους τρέχοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό θα αρχίσουν να επιτρέπονται από τις 17 Μαϊου όπως έχει ανακοινώσει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αν και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η διάθεση εμβολίων και η διάδοση των μεταλλάξεων.

Οι διακοπές εντός της Βρετανίας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα, με τους Βρετανούς να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν σε καταλύματα από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Μπόρις Τζόνσον για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Αυτό οδήγησε σε πολλούς ανθρώπους να επιλέξουν να προγραμματίσουν διακοπές στα εγχώρια καταλύματα, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ακριβά, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Which.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια που επιτρέπουν διακοπές στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ