ΚΟΣΜΟΣ

Για κλείσιμο των κέντρων υποδοχής προσφύγων ετοιμάζεται η Ουγγαρία

Για κλείσιμο των κέντρων υποδοχής προσφύγων ετοιμάζεται η Ουγγαρία
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν REUTERS/ YVES HERMAN

Κλείσιμο των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σχεδιάζει η Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δείχνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην υποδοχή προσφύγων. Την ίδια ώρα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, όπου οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ παρουσιάζουν στην Τουρκία την "κοινή θέση" τους στο θέμα αυτό.

"Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ο υπουργός "θα εξετάσει αν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον".

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, περίπου 1.600 άνθρωποι στεγάζονταν στα έξι ουγγρικά κέντρα υποδοχής την 1η Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία.

Αυτά τα έξι κέντρα θα αντικατασταθούν από δύο "φυλασσόμενες τοποθεσίες" στο Κορμέντ και στο Σεντγκοτάρντ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ουγγρικά ΜΜΕ, στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν μόνο αντίσκηνα.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η ουγγρική κυβέρνηση είναι σθεναρά αντίθετη στην υποδοχή μεταναστών και θεωρεί ως εγκληματία κάθε μετανάστη που διασχίζει τον φράχτη από συρματόπλεγμα που κατασκεύασε το φθινόπωρο η Βουδαπέστη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία και την Κροατία.

Από τότε σχεδόν 2.200 μετανάστες έχουν καταδικαστεί σε απέλαση από την Ουγγαρία για "παράνομη διέλευση των συνόρων". Τρεις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Η χώρα, από την οποία πέρασαν περίπου 400.000 άνθρωποι πριν από την ανέγερση των φραχτών, αρνείται κάθε αναγκαστική ποσόστωση κατανομής προσφύγων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, κυρίως στο πλαίσιο μιας συμφωνίας την οποία οι 28 αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ