ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστριακός υπουργός Υγείας: Προτεραιότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κορωνοϊός - Αυστριακός υπουργός Υγείας: Προτεραιότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού
AP Photo/Ronald Zak

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για «την επιστροφή σε μία φυσιολογική ζωή» τονίζει ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Ρούντολφ 'Ανσομπερ, υπογραμμίζοντας ότι είναι καίριας σημασίας να καταλήξει η ΕΕ σε κοινές προδιαγραφές επί του «πράσινου διαβατηρίου εμβολιασμού» που θα πρέπει να ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί την προηγούμενη εβδομάδα , πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνιζε ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί, ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε εντός της ΕΕ και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε», και ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Την υποστήριξή της στην θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβεβαιώσει από πλευράς της και η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, 1η Μαρτίου.

«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο πράσινο διαβατήριο' μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία», είχε τονίσει η ίδια, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο διαβατήριο θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία «νέα προοπτική».

Μιλώντας σήμερα, Σάββατο, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι δεν θεωρεί ως κριτική στην εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσπάθεια της Αυστρίας για συνεργασία με το Ισραήλ στο θέμα των εμβολίων και επισημαίνει ότι «σε καιρούς πανδημιών, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί πρόσθετη συνεργασία πέραν της ΕΕ».

«Στην αρχή της πανδημίας, υπήρξαν επανειλημμένα διεθνείς επαφές με το Ισραήλ και άλλα κράτη, επίσης εκτός της ΕΕ και επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν πιο εντατικά, επίσης στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας, καθώς η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα» αναφέρει ο ίδιος.

Σημειώνοντας, ότι η ΕΕ δεν έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές εμβολίων, ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ παρατηρεί πως «η βασική ιδέα και η δομή των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι εκείνες που καθορίστηκαν αρχικά από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία και πως χαμηλότερες ποσότητες εμβολίου δεν χορηγήθηκαν μόνο στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι παρόμοια στις περισσότερες άλλες χώρες».

Παράλληλα, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας χαιρετίζει το γεγονός ότι ο αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V έχει υποβάλει αίτηση για έγκρισή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, πως πιστεύει ότι «θα πρέπει και στο μέλλον να γίνεται αποδεκτός ο κεντρικός ρόλος του EMA».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψης του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμιτρίγιεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου 'Αμεσων Επενδύσεων αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, είχε χθες, Παρασκευή, συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με αυτή, την χθεσινή συνάντηση των Σεμπάστιαν Κουρτς και Κιρίλ Ντμιτρίγιεφ, την οποία επιβεβαίωσε το βράδυ η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, η Αυστρία και η Ρωσία συνεχίζουν πρακτικά τις εντατικές επαφές σχετικά με πιθανή παράδοση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V όπως και ενδεχόμενη παραγωγή του στην Αυστρία.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά το Κρεμλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ