ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν για πακέτο ανάκαμψης: «Κάναμε ένα τεράστιο βήμα, το έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη»

Μπάιντεν για πακέτο ανάκαμψης: «Κάναμε ένα τεράστιο βήμα, το έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη»
AP Photo/Alex Brandon

Το «πράσινο φως» της αμερικανικής Γερουσίας στο πακέτο ανάκαμψης ύψους 1.900 τρισ. δολαρίων που φέρει την «υπογραφή» του χαιρέτισε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν απεγνωσμένα ανάγκη» το εν λόγω σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση που συνοδεύει την πανδημία του κορωνοϊού.

«Κάναμε ένα τεράστιο βήμα» για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς, δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Μπάιντεν, ενώ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά πακέτα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και το τρίτο κατά σειρά που υιοθετείται στη χώρα προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακούφιση από την πανδημία σημαίνει ότι η καταβολή των 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς θα αρχίσει εντός Μαρτίου και ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο ίδιος τόνισε ότι το 85% των αμερικανικών νοικοκυριών θα λάβει τις πληρωμές -με ένα ζευγάρι που έχει δύο παιδιά και κερδίζει 100.000 δολάρια ετησίως να έχει να λαμβάνει περίπου 5.600 δολάρια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών γερουσιαστών μόνο, λαμβάνοντας κατά την ψηφοφορία 50 ψήφους υπέρ έναντι 49 κατά.

Η τελική εκδοχή του πακέτου θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί -που αποτελούν την πλειοψηφία- θα πρέπει να το εγκρίνουν γρήγορα, ώστε ο Τζο Μπάιντεν να μπορέσει να το επικυρώσει έως τις 14 Μαρτίου -πριν από την προβλεπόμενη αναστολή της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

Στο συμβιβασμό επί ορισμένων ζητημάτων στον οποίο συναίνεσε το Δημοκρατικό Κόμμα προ της ψηφοφορίας περιλαμβάνεται το ύψος του ομοσπονδιακού επιδόματος ανεργίας, το οποίο οι Δημοκρατικοί τελικά συμφώνησαν να μειώσουν από τα 400 δολάρια στα 300 εβδομαδιαίως.

Βάσει του σχεδίου, η ισχύς του επιδόματος θα παραταθεί έως την 6η Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ