ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σλοβακία: Ασθενείς διακομίζονται για νοσηλεία σε Πολωνία και Γερμανία

Κορωνοϊός - Σλοβακία: Ασθενείς διακομίζονται για νοσηλεία σε Πολωνία και Γερμανία
AP Photo/Czarek Sokolowski

Οι πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς με Covid-19 διακομίστηκαν στη γειτονική Πολωνία, ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στη Γερμανία, προς αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της χώρας που έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως.

«Τρεις ασθενείς βρίσκονται αυτή την ώρα στην Πολωνία. Ξέρουμε ότι πιθανόν θα έρθουν και άλλοι» δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα σήμερα, Σάββατο, στο τηλεοπτικό κανάλι Polsat News.

Οι δύο πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς αναμένονται επίσης να φθάσουν στο Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε από πλευρά της η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Μπορεί να ακολουθήσουν άλλοι οκτώ ασθενείς τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη Μπρατισλάβα, η Πολωνία και η Γερμανία έχουν προσφέρει έως σήμερα δέκα νοσοκομειακά κρεβάτια, ένα για κάθε Σλοβάκο ασθενή.

Η Πολωνία περιμένει επίσης σήμα από τις αρχές της Τσεχίας για να δεχθεί έναν πρώτο ασθενή από τη χώρα, πρόσθεσε ο Βάλντεμαρ Κράσκα.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν από τη Μπρατισλάβα και την Πράγα είναι ασθενείς σε «μάλλον σοβαρή κατάσταση» που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Η Σλοβακία, χώρα της ΕΕ με 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε κατά μέσο όρο 24,09 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Ακολουθούν η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, με ποσοστό 22,52 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ