ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πέθανε ο Ολιβιέ Ντασό κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του

Γαλλία: Πέθανε ο Ολιβιέ Ντασό κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του
AP Photo/Lionel Cironneau

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία η είδηση του θανάτου του δισεκατομμυριούχου και βουλευτή του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ολιβιέ Ντασό, εκ των κληρονόμων του ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale. Ο 69χρονος Ολιβιέ Ντασό έχασε τη ζωή του κατά την συντριβή του ελικοπτέρου του στη Νορμανδία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 18.00 το απόγευμα σήμερα, Κυριακή, κοντά στη Ντοβίλ, στις ακτές της Νορμανδίας, όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία.

Νεκρός είναι και ο πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου, όπως μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην έρευνα που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος. Στο ελικόπτερο δεν επέβαινε άλλο άτομο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απέτισε φόρο τιμής στον Ντασό με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία τονίζει πως αγαπούσε τη Γαλλία και δεν σταμάτησε ποτέ να την υπηρετεί, μέσω της βιομηχανίας και της πολιτικής, και ο ξαφνικός θάνατός αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη χώρα.

«Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του» έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν ο μεγαλύτερος γιος του μεγιστάνα της βιομηχανίας Σερζ Ντασό, ο οποίος πέθανε το 2018. Ο όμιλος Dassault Aviation κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale, και έχει την ιδιοκτησία της εφημερίδας Le Figaro, μεταξύ άλλων εντύπων.

Βουλευτής του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το 2002, ο Ντεσό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνδρας παγκοσμίως μαζί με τα τρία αδέλφια του· η περιουσία τους αποτιμάται στα 6 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, προερχόμενη από την επιχειρηματική αυτοκρατορία που οικομήθηκε από τον παππού τους, Μαρσέλ Ντασό.

Όταν κατήλθε στην πολιτική δράση, ο ίδιος αποχώρησε από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιου του ομίλου προς αποφυγή της όποιας σύγκρουσης συμφερόντων.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ολιβιέ Ντασό ήταν την Παρασκευή κοντά στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ