ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Aύξηση της σπάνιας επιπλοκής MIS-C στα παιδιά σε νοσοκομεία των ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Aύξηση της σπάνιας επιπλοκής MIS-C στα παιδιά σε νοσοκομεία των ΗΠΑ
AP Photo/Andreea Alexandru

Αύξηση της σπάνιας επιπλοκής MIS-C (σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων στα παιδιά) παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε διάφορα παιδικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

Σε μια ενημέρωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσαν ότι υπήρχαν 2.617 περιπτώσεις MIS-C στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την 1η Μαρτίου και 33 παιδιά πέθαναν. Αυτό συμβαίνει από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν είχαν αναφερθεί 2.060 περιπτώσεις και 30 θάνατοι.

Οι γιατροί δεν ξέρουν τι προκαλεί το σπάνιο αυτό σύνδρομο. Συχνά τα παιδιά έχουν πρώτα Covid-19, αλλά όχι πάντα. Ο νέος κορωνοϊός συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στα παιδιά, αλλά για εκείνα τα λίγα παιδιά που συνεχίζουν να αναπτύσσουν MIS-C, φαίνεται να αναπτύσσουν φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή.

Το CDC συμβουλεύει τους γονείς να επικοινωνήσουν αμέσως με έναν γιατρό εάν τα παιδιά έχουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, πόνο στον αυχένα, εξάνθημα, κόκκινα μάτια ή επιπλέον κούραση.

Περισσότερες από τις μισές αναφερόμενες περιπτώσεις MIS-C (ποσοστό 59%), ήταν σε άνδρες και οι περισσότερες σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 1 έως 14 ετών, ανέφερε το CDC.

Το MIS-C έχει επίσης επηρεάσει δυσανάλογα τους έγχρωμους. Στην τελευταία ενημέρωσή του, το CDC δήλωσε ότι το 66% (842) των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν είναι σε παιδιά λατινικής καταγωγής, ή μη ισπανόφωνους μαύρους (746 περιπτώσεις).

Τους τελευταίους μήνες, πολλά παιδικά νοσοκομεία είδαν περισσότερες περιπτώσεις από ό, τι είχαν προηγουμένως στην πανδημία. Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στην αύξηση των μεταλλάξεων ή σε οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο, εκτιμά η Δρ. Ρομπέρτα ΝτεΜπιάζι, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών παθήσεων στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Συνήθως, μια αύξηση στο MIS-C ακολουθεί μια αύξηση στις περιπτώσεις Covid-19.

Η πολυεπιστημονική επιτροπή MIS-C στο νοσοκομείο της παρατήρησε την τάση, και μόλις είδαν την άνοδο των περιπτώσεων Covid-19 την περίοδο των διακοπών, προετοιμάστηκαν για τα παιδιά που ήξεραν ότι θα έρθουν σύντομα τέσσερις έως έξι εβδομάδες αργότερα.

Ίσως επειδή είναι τόσο σπάνιο, ορισμένοι παιδίατροι - και οι γονείς που πάνε σε αυτούς για βοήθεια - δεν ξέρουν ακριβώς τι βλέπουν. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας.

«Τα παιδιά που βλέπουμε είναι αρκετά άρρωστα και περίπου τα μισά έως τα δύο τρίτα χρειάζονται τη ΜΕΘ μας», ανέφερε ο Δρ. Σαμ Ντομίνγκεζ από το Παιδικό Νοσοκομείο του Κολοράντο, το οποίο είδε επίσης «δραματική αύξηση» σε περιπτώσεις από το Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.«Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά μας τα πάνε πολύ καλά με την επιθετική θεραπεία», πρόσθεσε, σύμφωνα με το CNNi.

Τα περισσότερα παιδιά φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά μετά το MIS-C. Ωστόσο, οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι σημαίνει ανάκαμψη και ποια -εάν υπάρχουν- μακροπρόθεσμα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει το MIS-C.

Η ζωή μετά το MIS-C

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Neurology ανέφερε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για Covid-19 ή MIS-C. Αν και τα συμπτώματα επιλύθηκαν για τους περισσότερους ασθενείς, ορισμένα εξελίχθηκαν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ενθαρρύνει τους γιατρούς να παρακολουθήσουν αυτούς τους ασθενείς για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν γνωστικά, αναπτυξιακά ή φυσικά προβλήματα.

«Τα περισσότερα από τα παιδιά μας αναρρώνουν αρκετά καλά, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην καρδιά. Αυτό είναι που μας απασχολεί και θέλουμε να κατανοήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Δρ. Γκραντ Σούλερτ, παιδιατρικός ρευματολόγος στο Παιδικό Νοσοκομείο του Σινσινάτι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την υποστήριξη της έρευνας MIS-C.

Some children's hospitals see a surge in rare Covid-19 complication MIS-C

ΔΗΜΟΦΙΛΗ