ΚΟΣΜΟΣ

«Έκαψαν τις γέφυρες»: Σκληρή κριτική από ταμπλόιντ μετά τη συνέντευξη Χάρι και Μέγκαν

«Έκαψαν τις γέφυρες»: Σκληρή κριτική από ταμπλόιντ μετά τη συνέντευξη Χάρι και Μέγκαν
AP Photo/Rick Rycroft

Στην αντεπίθεση περνούν τα βρετανικά ταμπλόιντ μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Χάρι.

 

Κατά την πολυαναμενόμενη συνέντευξη η Μέγκαν αποκάλυψε τα συναισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και έλλειψης υποστήριξης που βίωσε, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να κάνει αυτοκτονικές σκέψεις. Επίσης, έκανε λόγο για ανησυχία του παλατιού για το χρώμα δέρματος του γιου τους Άρτσι, πριν ακόμη αυτός γεννηθεί.

Ακόμη και πριν τη συνέντευξη, η απόφαση του ζεύγους να απεκδυθούν των βασιλικών τους ρόλων είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τα βρετανικά ΜΜΕ. Η σχέση των Σάσεξ με τον Τύπο της χώρας, και ιδιαίτερα με τα ταμπλόιτ, ήταν ιδιαίτερα τρικυμιώδης.

Η Daily Mail, αφιερώνοντας όλο το πρωτοσέλιδό της στην πολύκροτη συνέντευξη, προσπάθησε να σταχυολογήσει τις αποκαλύψεις γράφοντας: «Η Μέγκαν υποστηρίζει ότι ήταν αυτοκτονική όταν ήταν 5 μηνών έγκυος, η Κέιτ ΤΗΝ έκανε να κλάψει και η Βασιλική οικογένεια αρνήθηκε να κάνει τον Άρτσι πρίγκιπα επειδή ανησυχούσαν πόσο ‘σκουρόχρωμος’ θα ήταν, καθώς ο Χάρι αποκαλύπτει ότι το νέο παιδί τους θα είναι ΚΟΡΙΤΣΙ».

Στην ιστοσελίδα του δημοφιλούς βρετανικού ταμπλόιντ, τουλάχιστον 13 ακόμη άρθρα γύρω από τη συνέντευξη με φωτογραφίες συνοδεύουν αυτό το κεντρικό θέμα, ενώ ένα τεράστιο μπάνερ με τίτλο «ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΣΩ» περνάει από πάνω.

Χαρακτηριστικός της βρετανικής ειρωνείας είναι και ο τίτλος «Επιστροφή στα βασικά στην έπαυλη των 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων», σε ένα άρθρο που αναφέρεται στη ζωή του ζευγαριού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά και οι υπόλοιπες εφημερίδες αναφέρονται στον πιθανό αντίκτυπο της συνέντευξης.

«Η Μέγκαν Μαρκλ ίσως να μην επιστρέψει ποτέ στη Βρετανία αφού εξαγρίωσε τη Βασιλική Οικογένεια με τη συνέντευξη – βόμβα στην Όπρα», γράφει η εφημερίδα Sun, χρησιμοποιώντας το όνομα της Μέγκαν πριν τον γάμο. Επίσης αναφέρει «πηγές από το παλάτι φοβούνται ότι αυτή και ο πρίγκιπας Χάρι ίσως έχει κάψει τις γέφυρες μην ενημερώνοντας τα μέλη της οικογένειες τι θα περιλάμβανε η δίωρη συνέντευξη πριν μεταδοθεί».

Το δημοσίευμα μάλιστα περιέχει και μία νέα λέξη εμπνευσμένη από τη διαμάχη της με τη βασιλική οικογένεια «Mextile» («η εξορία της Μέγκαν»), μετά το Megxit, μία λέξη εμπνευσμένη από τον όρο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να περιγράψει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βασίλισσα: Το καθήκον και η οικογένεια μάς ενώνουν», αναγράφεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Daily Express. «Αυτή είναι η δημόσια υπηρεσία για εσάς, Χάρι και Μέγκαν... ΟΧΙ μια αυτοεξυπηρετούμενη τηλεοπτική συνομιλία με την Όπρα».

Ακόμα και πριν τη μετάδοση της συνέντευξης, η οποία θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές εκμυστηρεύσεις εδώ και δεκαετίες, τα βρετανικά ταμπλόιντ εμφανίστηκαν ετοιμοπόλεμα,

Τη Δευτέρα, η έντυπη έκδοση του Daily Mirror θα δείξει την «τεράστια θλίψη των πριγκίπων Καρόλου και Γουίλιαμ» ανέφερε το Sky News.

Τόσο ο δούκας όσο και η δούκισσα τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει περισσότερο αποκαλυπτικοί για το σκληρό μαρκάρισμα που έχουν δεχτεί από τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας.

Τον περασμένο μήνα, ο πρίγκιπας Χάρι είπε στον οικοδεσπότη της εκπομπής Τζέιμς Γκόρντον ότι οι εμπειρίες του τον ώθησαν να κάνει ένα βήμα πίσω από τη βασιλική οικογένεια. «Όλοι γνωρίζουμε πώς μπορεί να είναι ο βρετανικός τύπος και καταστρέφει την ψυχική μου υγεία», είπε.

Αλλά και τον περασμένο Απρίλιο ο Χάρι και ο Μέγκαν ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν όλες τις συναλλαγές τους με τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων. Το ζευγάρι έχει επίσης προσφύγει στο δικαστήριο για κάποια δημοσιεύματα.

Στη συνέντευξη στην Όπρα την Κυριακή, η Μέγκαν δήλωσε ότι είχε γίνει οδυνηρά σαφές ότι υπήρχαν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την ίδια και την Κέιτ, Δούκισσα του Κέιμπριτζ και σύζυγο του στον πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του Βρετανικού θρόνου.

Εκτός από τα βρετανικά ταμπλόιτ, η συνέντευξη της Μέγκαν και του Χάρι αναλύθηκε εκτενώς και από τις βρετανικές πρωινές οι οποίες παρουσίασαν επίσης εκτενή αποσπάσματα.

'Self-serving': UK media tabloids hit back at Meghan and Harry's interview, by Michelle Toh, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ