ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις Παρίσι: Συνελήφθη ο Σαλά Αμπντεσλάμ

Επιθέσεις Παρίσι: Συνελήφθη ο Σαλά Αμπντεσλάμ
Πηγή: Γαλλική Αστυνομία

Στη σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ, του νούμερο ένα καταζητούμενου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη στις 13 Νοεμβρίου του 2015 και έγιναν αιτία να χαθούν 130 ανθρώπινες ζωές, προχώρησαν οι βελγικές Αρχές, όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ και το CNN. Την είδηση επιβεβαιώνει και η βελγική αστυνομία, η οποία κάνει λόγο για τραυματισμού του 26χρονου τρομοκράτη. «Τον πιάσαμε», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας.

Σε απόσταση αναπνοής και συγκεκριμένα μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Τουρκία «σφραγίζουν» τις αποφάσεις τους σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, η βελγική αστυνομία έστησε μεγάλη επιχείρηση στο Μολενμπέκ και κατάφερε τελικά να συλλάβει τον τρομοκράτη που είχε ενεργό ρόλο στο μακελειό του Παρισίου και ο οποίος διέφευγε της σύλληψης από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα.

reut1

Το χρονικό της σύλληψης

Η βελγική εφημερίδα HLN μετέδωσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέσω της ιστοσελίδας της ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Αμπντεσλάμ και κατάφεραν να τον «στριμώξουν» σε πολυσύχναστη περιοχή των Βρυξελλών, έχοντας λάβει νωρίς το πρωί πληροφορία για τη διεύθυνση στην οποίαθα έβρισκαν τον καταζητούμενο τζιχαντιστή.

reut2

Ο συλληφθείς εισέβαλε σε διαμέρισμα της περιοχής και προσπάθησε να διαφύγει, αυτή τη φορά, όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν στάθηκε τυχερός. Όπως τονίζεται από βελγικά ΜΜΕ, η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να συλλάβουν ακόμα δύο άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

reut3

Ο 26χρονος, του οποίου το DNA βρέθηκε στο διαμέρισμα των Βρυξελλών όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η έφοδος των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής, τραυματίστηκε στα πόδια κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, ενώ βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ακόμα έναν συλληφθέντα, έναν νεκρό και έναν επιπλέον τραυματία.

reut4

Αν και αρχικά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν επιβεβαίωνε την πληροφορία περί εντοπισμού και εξουδετέρωσης του τζιχαντιστή τρομοκράτη, τόσο η βελγική αστυνομία όσο και ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας γνωστοποίησαν ότι ο Αμπντεσλάμ εξουδετερώθηκε και κρατείται. «Τον πιάσαμε» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Μετανάστευσης, Τεό Φράνκεν.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι μόλις ενημερώθηκε για την επιχείρηση της αστυνομίας, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ και ο Φρανσουά Ολάντ αποχώρησαν από τη Σύνοδο Κορυφής με τον πρώτο να πιάνει αμέσως το τηλέφωνο και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές.

HNL

Συνεργός του Αμπντεσλάμ ο Αλγερινός που σκοτώθηκε στις Βρυξέλλες

Στην αποκάλυψη ότι ο Αλγερινός, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ήταν ένας από τους καταζητούμενους για τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και συνεργός του Σαλά Αμπντεσλάμ, προέβη η βελγική δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, ο Αλγερινός ονομαζόταν Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, εντούτοις χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σαμίρ Μπουζίντ.

reut5

Ένα όνομα το οποίο βρισκόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο στις λίστες τόσο των γαλλικών όσο και των βελγικών Αρχών, με τους καταζητούμενους για το μακελειό στο Παρίσι.

reut6

Σύμφωνα μάλιστα με το RTBF, Ο Μπελκαϊντ ήταν στενός συνεργάτης του νούμερο ένα καταζητούμενου για τις επιθέσεις, Σαλά Αμπντεσλάμ. Όπως, δε, άφησε να εννοηθεί πηγή προσκείμενη στην αστυνομία του Βελγίου, είναι κάτι «περισσότερο από πιθανό ο Αμπντεσλάμ να βρισκόταν στο επίμαχο διαμέρισμα και να το εγκατέλειψε λίγο πριν την έφοδο της αντιτρομοκρατικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ