ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Και η Ιταλία εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

Κορωνοϊός: Και η Ιταλία εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65
AP Photo/Alessandra Tarantino

Το «πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες άνω των 65 ετών έδωσε σήμερα, Δευτέρα, το ιταλικό υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή, ο Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε τη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του αφότου ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας, λέγοντας ότι η διαδικασία εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού πρέπει να επιταχυνθεί και η διέξοδος δεν απέχει πολύ.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πανδημία κορωνοϊού και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί.

«Δεν θα περιμέναμε ποτέ, έναν χρόνο μετά απ' το πρώτο lockdown ότι θα αντιμετωπίζαμε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει τον αριθμό των εκατό χιλιάδων» υπογράμμισε σε βιντεσκοπημένο μήνυμά του.

«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε κάθε προσπάθεια, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την ζωή των Ιταλών» συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι.

Κατέστησε σαφές, δε, ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού «θα προφυλαχθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες και οι πολίτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» και ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή του διχασμού αλλά της κοινής δράσης για να δοθεί μια απάντηση στους τόσους ανθρώπους που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πανδημία δεν έχει ακόμη ηττηθεί, αλλά διαφαίνεται -με την επιτάχυνση των εμβολιασμών- μια διέξοδος η οποία πλέον δεν απέχει πολύ».

Αναφερόμενος στην σημερινή Ημέρα της Γυναίκας, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά βήματα, για να φτάσει το επίπεδο και η ποιότητα της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων στον μέσο όρο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας». «Είμαστε εμείς που, πρώτα απ' όλα, πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητα της οικογενειακής μας ζωής» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ως προς την AstraZeneca, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η επικαιροποιημένη απόφαση βασίζεται σε νέα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παράγει «ασπίδα προστασίας» από τη Covid-19 και στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Δεν θα χορηγείται σε άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα, τα οποία πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ