ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
AP Photo/Luca Bruno

Το θλιβερό συμβολικό «φράγμα» των 100.000 νεκρών «έσπασε» ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 100.103 άνθρωποι.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 13.902 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 318 θάνατοι. Πραγματοποιήθηκαν 184.684 διαγνωστικά τεστ, το 7,5% εκ των οποίων προέκυψε θετικό.

Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, το ποσοστό των θετικών τεστ άγγιξε το 10%.

Παράλληλα, στην πόλη Μπρέσια (πάντα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας) στις ΜΕΘ έχει μείνει κενό μόνο το 10% των κλινών, ενώ και στην Φλωρεντία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ντάριο Ναρντέλα, «οι μολύνσεις αυξάνονται και η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Χθες, Κυριακή, στη χώρα καταγράφηκαν 20.765 κρούσματα και 207 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 95 περισσότεροι ασθενείς, και 687 περισσότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε, εν τω μεταξύ, τη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του αφότου ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας, λέγοντας ότι η διαδικασία εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού πρέπει να επιταχυνθεί και η διέξοδος δεν απέχει πολύ.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πανδημία κορωνοϊού και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί.

«Δεν θα περιμέναμε ποτέ, έναν χρόνο μετά απ' το πρώτο lockdown ότι θα αντιμετωπίζαμε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει τον αριθμό των εκατό χιλιάδων» υπογράμμισε σε βιντεσκοπημένο μήνυμά του -που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν ξεπεραστεί το όριο των 100.000 θυμάτων.

«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε κάθε προσπάθεια, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την ζωή των Ιταλών» συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι.

Κατέστησε σαφές, δε, ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού «θα προφυλαχθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες και οι πολίτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» και ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή του διχασμού αλλά της κοινής δράσης για να δοθεί μια απάντηση στους τόσους ανθρώπους που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πανδημία δεν έχει ακόμη ηττηθεί, αλλά διαφαίνεται -με την επιτάχυνση των εμβολιασμών- μια διέξοδος η οποία πλέον δεν απέχει πολύ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ