ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα 10 χρόνια μετά: Πόρισμα για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία

Φουκουσίμα 10 χρόνια μετά: Πόρισμα για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία
AP/ Mari Yamaguchi

Πόρισμα επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία, «δεν εντοπίσθηκε καμία αρνητική συνέπεια στην υγεία» από τη ραδιενέργεια.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις συνέπειες των εκπομπών ραδιενέργειας Τζίλιαν Χερθ, από το προηγούμενο πόρισμα που δημοσιεύθηκε το 2013 μέχρι το σημερινό που δημοσιεύθηκε στη Βιέννη, «καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα που να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έκθεση στην ραδιενέργεια δεν έχει διαπιστωθεί».

Στο σύνολο, το πόρισμα της Επιτροπής επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα προηγούμενης έκθεσης του 2013. Προσφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, «μία βελτιωμένη και πιο στέρεη αξιολόγηση των επιπέδων και των συνεπειών της ακτινοβολίας που οφείλεται στο δυστύχημα».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά που εκτέθηκαν αποδίδεται στην βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών που «αποκάλυψαν ανωμαλίες που δεν είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν».

Έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε, η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκάλεσε στις 11 Μαρτίου 2011 την εκπομπή υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περί τις 19.000 έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της φυσικής καταστροφής.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία, όπου παρουσιάσθηκε αύξηση των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ