ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άρχισε η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

ΗΠΑ: Άρχισε η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ Court TV, via AP, Pool

Η πολυαναμενόμενη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων -εννέα μήνες μετά την τραγωδία που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και κύμα διαδηλώσεων ανά τις ΗΠΑ με «οδηγό» το κίνημα Black Lives Matter.

Το δικαστήριο στη Μινεάπολη ξεκίνησε αυτή τη φάση της διαδικασίας με καθυστέρηση μίας ημέρας, λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης για το ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν στον 44χρονο πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα ο Ντέρεκ Σόβιν πατούσε τον λαιμό του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ τις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη. Την ίδια στιγμή, ένας άλλος αστυνομικός, ο Αλεξάντερ Κούινγκ, πατούσε τα πόδια του πεσμένου στο έδαφος Φλόιντ κι ένας τρίτος, ο Τόμας Λέιν, του περνούσε χειροπέδες.

Στο πεζοδρόμιο, δίπλα στο αστυνομικό όχημα τον ακινητοποίησαν. Εκείνες τις τελευταίες στιγμές, ζητούσε τη μητέρα του και παρακαλούσε να μην πεθάνει.«Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» έλεγε εκλιπαρώντας ο Φλόιντ. Ήταν οι τελευταίες του λέξεις...

Το βίντεο του περιστατικού έκανε τον γύρο του κόσμου και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας παγκοσμίως.

Ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν άοπλος. Σύμφωνα με την αναφορά του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος φαινόταν μεθυσμένος. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι σταμάτησαν τον Φλόιντ για έλεγχο μετά από κλήση για έναν άνδρα που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Σύμφωνα με όσα λένε, όταν του ζήτησαν να βγει από το αυτοκίνητό του γιατί ταίριαζε με τις περιγραφές «αντιστάθηκε σωματικά στους αστυνομικούς». Όταν τελικά βγήκε έξω, τον έριξαν κάτω και προσπάθησαν να τον σύρουν στο περιπολικό. Κινήσεις που απέβησαν μοιραίες.

Ο τραγικός θάνατός του πυροδότησε ωστόσο ξανά μεγάλες πορείες αλληλεγγύης για το κίνημα Black Lives Matter, το οποίο ξεκίνησε το 2014 μετά τον ακαριαίο θάνατο από πυροβολισμό του Τρέιβον Μάρτιν, άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου. Το καλοκαίρι του 2020 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ ως αντίδραση στον θάνατο του Φλόιντ.

Αντίστοιχες μαζικές διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν σε πολλές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ