ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας

ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας
Στιγμιότυπο από διαδήλωση ενάντια στη βία σε βάρος των γυναικών στην Ιταλία AP Photo/Andrew Medichini

Σήμα κινδύνου για τη βία κατά των γυναικών εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέροντας σε έκθεσή του ότι σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως δέχεται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της -μία διάχυτη εγκληματική συμπεριφορά που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να αποτρέψουν τη βία, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ανισότητες, οι οποίες έχουν συχνά αποτέλεσμα να παγιδεύονται γυναίκες και κορίτσια σε βίαιες σχέσεις.

Τα αγόρια θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο σχετικά με την ανάγκη επίδειξης αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις και αμοιβαίας συναίνεσης στο σεξ, επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία Covid-19» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, ήτοι 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη, όπως αποκαλεί, τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008.

Ένας σύζυγος ή σύντροφος είναι ο πιο συνήθης δράστης, την ώρα που ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στις φτωχότερες χώρες, σημειώνεται στην έκθεση. Τα πραγματικά δεδομένα είναι πιθανόν πολύ υψηλότερα εξαιτίας των πλημμελών καταγγελιών των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία» τονίζει η συντάκτρια της έκθεσης Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο.

Σε ορισμένες περιοχές, το 50% και άνω των γυναικών βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, εξηγεί η ίδια στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας την Ωκεανία, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα ανάλογων εγκλημάτων είναι μεταξύ άλλων το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγανιστάν, δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ευρώπη, έως 23% κατά τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.

Η βία ξεκινά σε «ανησυχητικά μικρή» ηλικία, τονίζει ο ΠΟΥ.

Ένα στα τέσσερα ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, που είχαν σχέση, έπεσε θύμα είτε σωματικής είτε σεξουαλικής βίας, σημειώνει η Γκαρσία-Μορένο.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και διαπλαστική στιγμή στη ζωή κάποιου. Και γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της βίας μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και άλλες επιπλοκές» επισήμανε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ