ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η Εθνοφρουρά θα παραμείνει επί ποδός έως τα τέλη Μαΐου

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η Εθνοφρουρά θα παραμείνει επί ποδός έως τα τέλη Μαΐου
AP PHOTO

Για δύο μήνες ακόμη παρατάθηκε η έκτακτη προστασία του Καπιτωλίου, το μετά από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ  φυλάσσεται από χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς. 

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδόν 2.300 στρατιωτικοί θα παραμείνουν κινητοποιημένοι ως την 23η Μαΐου, δηλαδή περίπου οι μισοί από όσους φυλάσσουν την έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου ως τώρα.

Στο Καπιτώλιο εξακολουθούν να εφαρμόζονται πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την 6η Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώθηκαν στον χώρο έπειτα από ομιλία του Ρεπουμπλικάνου, ακόμη τότε προέδρου της χώρας, αφού τους προέτρεψε να πάνε να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο και ακολούθησε χάος. Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα μέλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου, σκοτώθηκαν.

Έκτοτε τοποθετήθηκαν μπαριέρες για την προστασία του χώρου γύρω από το κτίριο του Καπιτωλίου, ενώ 5.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν, αν χρειαστεί, την αστυνομία. Η αποστολή τους τυπικά θα ολοκληρωνόταν τη 12η Μαρτίου.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επιπρόσθετης περιόδου, το υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί με την αστυνομία του Καπιτωλίου προκειμένου να μειωθεί προοδευτικά η παρουσία της Εθνοφρουράς», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε επίσημο αίτημα της αστυνομίας του Καπιτωλίου να παρατείνει για δύο μήνες την αποστολή φύλαξης του κτιριακού συγκροτήματός του από μέλη της Εθνοφρουράς, χωρίς να διευκρινίσει αν το αίτημα αυτό συνδεόταν με κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Κατηγορητήριο εις βάρος περισσοτέρων από 300 ατόμων

Την 6η Ιανουαρίου, σε ομιλία του κοντά στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε καλέσει τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει εκδώσει κατηγορητήριο εις βάρος περισσοτέρων από 300 ατόμων με ποινικές κατηγορίες, από συνωμοσία έως επίθεση κατά της αστυνομίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για υποκίνηση εξέγερση καθώς στην ψηφοφορία στην Γερουσία δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Τουλάχιστον 18 άτομα που συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys κατηγορούνται και εννέα άτομα που συνδέονται με την αντικυβερνητική, παραστρατιωτική οργάνωση Oath Keepers αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι συνωμοτούσαν ήδη από τον Νοέμβριο για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν τον Μπάιντεν να γίνει πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ