ΚΟΣΜΟΣ

Το ανθρωποκυνηγητό του μακελάρη, από το Παρίσι ως τις Βρυξέλλες

Το ανθρωποκυνηγητό του μακελάρη, από το Παρίσι ως τις Βρυξέλλες
REUTERS

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο νούμερο 1 καταζητούμενος για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, που συνελήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, το 1989, ωστόσο, η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από το Μαρόκο. Σε ηλικία 14 ετών, είχε κάψει το πατρικό του σπίτι, όπως αναφέρει η βέλγικη εφημερίδα, Le Derniere Heure

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece και της Μαρίας Καρχιλάκη , ο Αμπντεσλάμ σύχναζε σε ελληνικό καφενείο στο Μόλενμπεκ. Όπως αναφέρουν οι Έλληνες που τον γνώριζαν, φαινόταν καλό παιδί. «Καθόταν ήσυχα και έπινε καφέ ή τσάι. Δεν μιλούσε καθόλου, με κανέναν και δεν γνώριζε κανείς την πραγματική του ταυτότητα. Πολλοί δεν είχαν ιδέα ότι το παιδί που έβλεπαν επί 4 και 5 χρόνια ήταν ο μακελάρης του Παρισιού», λέει o Κώστας Καρασαββίδης.

Ο 26χρονος, από νεαρή ηλικία ριζοσπαστικοποιήθηκε και εντάχθηκε στον ISIS, όμως, δεν έφυγε ποτέ για να πολεμήσει στη Συρία. Θεωρείται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, καθώς την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος δεν υπήρξε βομβιστής αυτοκτονίας το βράδυ του μακελειού, αλλά ενδέχεται να είχε οργανωτικό ρόλο. Ο αδελφός του, ωστόσο, έχασε τη ζωή του ως μάρτυρας του Αλλάχ.

Την επομένη των επιθέσεων, ο Αμπντεσλάμ, με τη βοήθεια συνεργών του, διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών, ανέφερε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν. Σύμφωνα με το CNN, πιθανότατα παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες κρυμμένος σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες όπου στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα των αστυνομικών, εντοπίστηκαν τα αποτυπώματά του.

Το χρονικό της σύλληψης

Η βελγική εφημερίδα HLN μετέδωσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέσω της ιστοσελίδας της ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Αμπντεσλάμ και κατάφεραν να τον «στριμώξουν» σε πολυσύχναστη περιοχή των Βρυξελλών, έχοντας λάβει νωρίς το πρωί πληροφορία για τη διεύθυνση στην οποία θα έβρισκαν τον καταζητούμενο τζιχαντιστή.

Λίγο αργότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις βλέπουν τον Αμπντεσλάμ, με καπέλο να προσπαθεί να ξεφύγει και τον πυροβολούν. Ο τζιχαντιστής τραυματίζεται στο πόδι.

Οι βελγικές αρχές έφτασαν πολύ κοντά στον Αμπντεσλάμ στις αρχές της εβδομάδας όταν εντόπισαν, σε μια έρευνα ρουτίνας, τρεις βαριά οπλισμένους άνδρες σε ένα διαμέρισμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, στην κοινότητα Φόρεστ που γειτονεύει με το Μόλενμπεκ.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με Καλάσνικοφ και τουφέκια, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις από αυτούς. Ο ένας τους, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων αλλά οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν και καταζητούνται.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο διαμέρισμα του Φόρεστ εντοπίστηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σαλά Αμπντεσλάμ.
Σήμερα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πρόσωπο με τον Σαμίρ Μπουζίντ, τον άνθρωπο που παρείχε υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού.

Χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ο Μπελκαΐντ, έστειλε 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στη Χάσνα Αϊτμπουλασέν, την εξαδέλφη ενός από τους δράστες, του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Η Αϊτμπουλασέν και ο Αμπαούντ σκοτώθηκαν την 18η Νοεμβρίου σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT το όνομα του Μπελκαΐντ περιλαμβάνεται στις λίστες με τους μαχητές του ISIS, που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο. Με βάση αυτούς τους καταλόγους, ο Αλγερινός είχε δηλώσει πρόθυμος να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.
Οι βελγικές και οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη ύποπτο, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, 30 ετών ο οποίος θεάθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα βενζινάδικο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ