ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Pfizer/BioNTech μπορούν να παράξουν 3 δισ. δόσεις μέσα στο 2022

Bloomberg: Pfizer/BioNTech μπορούν να παράξουν 3 δισ. δόσεις μέσα στο 2022
AP Photo/Morry Gash, Pool, File

Η BioNTech μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παραγάγει 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε με την Pfizer Inc το ερχόμενο έτος, μετέδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το Bloomberg News, επικαλούμενο συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Μολονότι η BioNTech θα μπορούσε κατ' αρχήν να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, αυτό εξαρτάται από την ζήτηση και παράγοντες, όπως η ανάγκη για επιπρόσθετη ώθηση των εμβολιασμών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ουγούρ Σαχίν στο Bloomberg News.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται σε όλο τον κόσμο για εμβόλια Covid που οι χώρες χρειάζονται απεγνωσμένα για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και οι επαγγελματίες σε γραφεία και καταστήματα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη προσπάθησαν να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων φέτος την ώρα που νέες, πιο επιθετικές παραλλαγές του ιού εξαπλώνονται διαρκώς.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι στοχεύει να παρασκευάσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός το 2021.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ουγούρ Σαχίν, συνιδρυτής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτείται και μια τρίτη δόση του εμβολίου, το αργότερο έως το επόμενο έτος.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι στο εξής το εμβόλιο θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, προσαρμοσμένο στις νέες παραλλαγές που θα προκύπτουν, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά της γρίπης. «Θα είναι η νέα κανονικότητά μας», ανέφερε.

Ωστόσο σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σαχίν δήλωσε ότι «έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε θέσει την πανδημία υπό έλεγχο», εάν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά ο εμβολιασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ