ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη νίκη Μπάιντεν: Υπερψήφισε το Κογκρέσο το πακέτο-«μαμούθ» προς ανάταση της οικονομίας

Μεγάλη νίκη Μπάιντεν: Υπερψήφισε το Κογκρέσο το πακέτο-«μαμούθ» προς ανάταση της οικονομίας
AP Photo/Patrick Semansky, File

Την πολυαναμενόμενη έγκριση του Κογκρέσου έλαβε το κολοσσιαίο πακέτο ανάκαμψης, ύψους 1.900 τρισ. δολαρίων, που φέρει την «υπογραφή» του Τζο Μπάιντεν και στοχεύει στην ανάταση της οικονομίας και τη στήριξη των Αμερικανών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά πακέτα για την τόνωση της οικονομίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και η υπερψήφισή του από το Κογκρέσο συνιστά μεγάλη νίκη για τον Τζο Μπάιντεν 50 ημέρες αφότου ανέλαβε τα ηνία.

Το νομοθετικό πακέτο εγκρίθηκε μόνο με την υποστήριξη των Δημοκρατικών (με εξαίρεση έναν βουλευτή τους που καταψήφισε) στο Κογκρέσο -ουδείς Ρεπουμπλικανός ψήφισε υπέρ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, υπέγραψαν το οικονομικό πακέτο-«μαμούθ» αμέσως μετά την υπερψήφισή του, και οδεύει πλέον προς επικύρωση στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κυρώσει το νόμο την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι -εγκαίρως προκειμένου για να αποφύγει την προγραμματισμένη αναστολή έκτακτων επιδομάτων ανεργίας εν μέσω της πανδημίας.

Μιλώντας κατόπιν της υπερψήφισης, η Νάνσι Πελόζι ευχαρίστησε τον ίδιο τον Μπάιντεν και τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το όραμα και η αποφασιστικότητα του προέδρου Μπάιντεν ήταν τόσο έκδηλα στον αμερικανικό λαό και αυτός είναι ο λόγος που αυτή η νομοθεσία χαίρει της υποστήριξης του 75% του αμερικανικού λαού. Τον ευχαριστούμε για την ηγεσία του» υπογράμμισε.

«Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να φέρει το μέλλον, όμως σήμερα γιορτάζουμε διότι τιμούμε μία δέσμευση του προέδρου μας και ενωνόμαστε μαζί του υποσχόμενοι ότι η βοήθεια βρίσκεται καθ' οδόν» υπογράμμισε η Νάνσι Πελόζι, όπως μεταδίδει το CNNi.

Το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Μπάιντεν, και πρόκειται για το έκτο κατά σειρά που υιοθετείται στη χώρα προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η καταβολή των 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς θα αρχίσει εντός Μαρτίου και οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Στο συμβιβασμό επί ορισμένων ζητημάτων στον οποίο συναίνεσε το Δημοκρατικό Κόμμα περιλαμβάνεται το ύψος του ομοσπονδιακού επιδόματος ανεργίας, το οποίο οι Δημοκρατικοί τελικά συμφώνησαν να μειώσουν από τα 400 δολάρια στα 300 εβδομαδιαίως.

Βάσει του σχεδίου, η ισχύς του επιδόματος θα παραταθεί έως την 6η Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ