ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ακόμη 8 νεκροί στις διαδηλώσεις ενώ η χούντα κατηγορεί την Σουου Κιι για δωροληψία

Μιανμάρ: Ακόμη 8 νεκροί στις διαδηλώσεις ενώ η χούντα κατηγορεί την Σουου Κιι για δωροληψία
AP Photo

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ κατηγόρησε σήμερα την ανατραπείσα ηγέτιδα Αουνγκ Σαν Σουου Κιι για δωροληψία, ενώ οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν κατά του πραξικοπήματος.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μιέινγκ της κεντρικής Μιανμάρ όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, είπε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ένας άνδρας που πήρε μέρος στη διαδήλωση και βοήθησε στη μεταφορά σορών στο νοσοκομείο. Νοσηλευτής επιβεβαίωσε και τους έξι θανάτους.

«Διαδηλώναμε ειρηνικά», είπε ο 31χρονος άνδρας. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πυροβολούσαν».

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην περιφέρεια Βόρεια Νταγκόν της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook εικονίζουν έναν άνδρα να κείτεται στο δρόμο και να αιμορραγεί από τραύμα στο κεφάλι. Ένας νεκρός αναφέρθηκε στη Μανταλάι.

Πριν από τους σημερινούς θανάτους, η οργάνωση Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατουμένους είχε ανακοινώσει πως είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 60 διαδηλωτές και περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της Σου Τσι.

Ο εκπρόσωπος της χούντας ταξίαρχος Ζο Μιν Τουν υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πειθαρχημένες και χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η αναταραχή δεν πρέπει να ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα και η Δύση κάνει υποθέσεις που είναι εσφαλμένες, πρόσθεσε.

Ο Ζο Μιν Τουν είπε επίσης πως η Σοου Κιι δέχθηκε παράνομες πληρωμές ύψους 600.000 δολαρίων καθώς και χρυσό ενώ ήταν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με μήνυση του Φιο Μιεν Θάιν, πρώην αξιωματούχου της Ρανγκούν.

Ο ίδιος υποστήριξε πως σε υποθέσεις διαφθοράς εμπλέκονται επίσης ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και αρκετοί υπουργοί και ότι ο πρόεδρος άσκησε πίεση στην εκλογική επιτροπή να μην επιληφθεί των αναφορών των ενόπλων δυνάμεων για παρατυπίες στις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Τσι.

Τον ισχυρισμό των ενόπλων δυνάμεων περί εκλογικής νοθείας απορρίπτει η εκλογική επιτροπή.

Ο Ζο Μιν Τουν επανέλαβε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι στην εξουσία για συγκεκριμένη περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. «Είμαστε στον δρόμο προς την αυθεντική δημοκρατία», δήλωσε.

Έκθεση - κόλαφος από τη Διεθνή Αμνηστία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα τις «εξωδικαστικές εκτελέσεις» και τη χρήση πολεμικών όπλων εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι αξιώνουν να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Μιανμάρ από πλευράς της στρατιωτικής χούντας που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξηγεί ότι ανέλυσε 55 βίντεο τα οποία αποδεικνύουν πως «θανατηφόρα βία χρησιμοποιείται κατά τρόπο σχεδιασμένο, προμελετημένο και συντονισμένο» από τον στρατό.

Τα βίντεο αυτά μαγνητοσκόπησαν από την 28η Φεβρουαρίου μέχρι την 8η Μαρτίου πολίτες και τοπικά μέσα ενημέρωσης σε διάφορες πόλεις της χώρας, που βρίσκεται σε αναβρασμό μετά το πραξικόπημα και τις συλλήψεις της επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου και άλλων πολιτικών, με καθημερινές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις που καταστέλλονται βίαια.

Η χρήση «αυτών των τεχνικών από τον στρατό της Μιανμάρ πολύ απέχει από το να είναι κάτι το καινοφανές, όμως οι σφαγές ποτέ πριν δεν αναμεταδίδονταν απευθείας ώστε να τις βλέπει όλος ο κόσμος», σημειώνει η Τζοάν Μάρινερ, διευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ που μελετά κρίσεις.

«Δεν πρόκειται για πράξεις αξιωματικών που πνίγονται και παίρνουν κακές αποφάσεις», συνεχίζει η κυρία Μάρινερ. «Πρόκειται για αμετανόητους διοικητές οι οποίοι ενέχονται ήδη σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κι αναπτύσσουν τους στρατιώτες τους και χρησιμοποιούν τις δολοφονικές μεθόδους τους ανοικτά», προσθέτει.

Σε ένα από τα βίντεο, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και τραβήχτηκε την 28η Φεβρουαρίου στην πόλη Νταουέι (νότια), εικονίζεται στρατιώτης να δίνει το τουφέκι του σε έναν αστυνομικό πλάι του. Ο τελευταίος παίρνει πρηνή θέση, σημαδεύει και πυροβολεί. Ακολουθούν πανηγυρισμοί από τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης που είναι παρόντα.

Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει στο βίντεο αυτό «όχι μόνο κατάφωρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, με τη μετατροπή του να ρίχνει κανείς πραγματικές σφαίρες εναντίον άοπλων διαδηλωτών σε αθλητική δραστηριότητα, αλλά και τον συνειδητό συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας».

Η ΜΚΟ καταγγέλλει επίσης τις «εξωδικαστικές εκτελέσεις», όπως αυτή ενός άνδρα που είχε συλληφθεί από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε την 3η Μαρτίου και μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, καταγράφεται η εκτέλεσή του πισώπλατα ενώ δεν προβάλλει καμία αντίσταση.

Η Αμνηστία διαπιστώνει ακόμη τη χρήση όπλων «εντελώς ανάρμοστων» για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων: πολυβόλων, τουφεκιών ακριβείας για ελεύθερους σκοπευτές, ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου.

Η ΜΚΟ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ενεργοποιηθεί, στηλιτεύοντας το ότι «δεν έχει κάνει τίποτα» ως εδώ.

Χθες Τετάρτη το βράδυ, το ΣΑ του ΟΗΕ «καταδίκασε σθεναρά» με ανακοίνωσή του που εγκρίθηκε ομόφωνα «τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, νέων και παιδιών» στη Μιανμάρ.

Η ανακοίνωση αυτή, η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα για τη χώρα της Ασίας, εκδήλωση σπάνιας συναίνεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν περιέχει πάντως τη λέξη «πραξικόπημα», ούτε αναφέρεται στο ενδεχόμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων αν η καταστολή συνεχιστεί.

Νέες κυρώσεις εξετάζει το Ηνωμένον Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Μιανμάρ, σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ στο Twitter (https://bit.ly/38tcM4b).

«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης πρόσθετες κυρώσεις – είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάχρηση εξουσίας και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Ράαμπ, αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στα παιδιά του στρατιωτικού ηγέτη της Μιανμάρ και σε εταιρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ