ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι: Οι απορίες που προέκυψαν γύρω από το αληθινό «Στέμμα»

Συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι: Οι απορίες που προέκυψαν γύρω από το αληθινό «Στέμμα»
Joe Pugliese/Harpo Productions via AP, File

Εκατομμύρια πολίτες από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν την εξομολόγηση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα σχετικά με τα κακώς κείμενα στη Βασιλική Οικογένεια της Αγγλίας. Παρά τα προφανή συμπεράσματα που έβγαλαν οι τηλεθεατές, αρκετές ήταν και οι απορίες που προέκυψαν. Για παράδειγμα, ποια ακριβώς είναι «Η Εταιρεία», γιατί η Μέγκαν παρέδωσε το διαβατήριό της και, πράγματι το Παλάτι έχει τμήμα προσωπικού;

Τι ασφάλεια λαμβάνουν τα βασιλικά μέλη;

Το ζευγάρι δήλωσε ότι δεν δόθηκε πλήρης ασφάλεια στο νεογέννητο γιο τους Άρτσι και εξαιτίας αυτού υποχρεώθηκαν να κάνουν συμφωνίες προκειμένου να εξασφαλίσουν αρκετά χρήματα για την προστασία του.

«Οι συμφωνίες με το Netflix και το Spotify δεν ήταν ποτέ μέρος του σχεδίου», είπε ο Χάρι προσθέτοντας ότι ο πατέρας του, Πρίγκιπας Κάρολος, του έκοψε χθες την οικονομική ενίσχυση.

Όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την βασιλική προστασία, την οποία πληρώνει ο βρετανικός λαός, δεν είναι ευρέως γνωστές για λόγους ασφαλείας, επομένως το πόσο αληθές είναι αυτό υπόκειται σε μεγάλη συζήτηση.

Ο βαθμός της ασφάλειας εξαρτάται από το πόσο ψηλά στην ιεραρχία αλλά και το πόσο ορατό είναι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κάποια μέλη λαμβάνουν προστασία μόνο όταν ασκούν δημόσια καθήκοντα και όχι 24 ώρες το 24ωρο ενώ κάποια άλλα ζουν υπό διαρκή ασφάλεια.

Στις τάξεις της Scotland Yard, υπάρχει ειδικό τμήμα για τη Βασιλική Προστασία, αποτελούμενο από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα που επιτηρεί το παλάτι που απασχολούνται για την προστασία της Βασίλισσας και ίσως για την φύλαξη των σπιτιών των δύο διαδόχων στη σειρά (του πρίγκιπα Καρόλου και του Δούκα του Κέιμπριτζ) καθώς το επίπεδο κινδύνου μειώνεται και αυξάνει.

Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν συζητιέται ποτέ.

Για τι η Μέγκαν έπρεπε να παραδώσει το διαβατήριο και το δίπλωμα οδήγησης;

«Με το που μπήκα στην οικογένεια ήταν η τελευταία φορά, μέχρι που ήρθα εδώ, που είδα το διαβατήριό μου, το δίπλωμά μου, τα κλειδιά μου. Όλα αυτά τα παραδίδεις μπαίνοντας», είπε η Μαρκλ στην πολύκροτη συνέντευξη της, προθέτοντας ότι αυτά τα προσωπικά της αντικείμενα της επιστράφηκαν μόνο όταν έφυγε για την Καλιφόρνια.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει σχολιάσει ακόμη για ποιον λόγο πρέπει να παραδίνονται αυτά τα αντικείμενα.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Ρόμπερτ Λάσεϊ, ο οποίος συμβουλεύει τη σειρά Netflix The Crown, λέει ότι έγινε για δική της προστασία.

«Η Μέγκαν έπρεπε να παραδώσει την άδεια οδήγησης σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», λέει. «Αν έβγαινε μόνη της, δεν θα προστατευόταν».

Η συγγραφέας Μαρλέν Κόνινγκ, η οποία διευθύνει τον ιστότοπο Royal Musings, λέει στο BBC ότι οι βασιλείς λαμβάνουν VIP μεταχείριση όταν ταξιδεύουν - δεν περνούν από κανονικούς ελέγχους διαβατηρίων ούτε περιμένουν να ελεγχθούν οι αποσκευές τους.

Λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί θα έπαιρνε κάποιος το διαβατήριό της, αλλά ότι «σίγουρα θα της είχε ζητηθεί όταν ταξιδεύει σε επίσημες εκδρομές».

Η γενική ιδέα πάντως είναι ότι τα πολύτιμα προσωπικά έγγραφα της βασιλικής οικογένειας φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια υπό την επίβλεψη της ασφάλεια ώστε να μην χαθούν και να είναι γρήγορα διαθέσιμα εάν ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας το χρειαστεί.

«Ακούγεται σαν να ταιριάζει με την αφήγηση της Μέγκαν ότι είναι παγιδευμένη και απομονωμένη, αλλά ήταν πραγματικά θέμα ρουτίνα και πιθανώς θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά αν το ήθελε», τονίζει.

Υπάρχει πραγματικά τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού στο Παλάτι;

«Πήγα στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και είπα, "Πραγματικά χρειάζομαι βοήθεια"», είπε στη συνέντευξη η Μέγκαν, προσθέτοντας ότι το αίτημά της απορρίφθηκε επειδή δεν είναι «αμειβόμενη υπάλληλος του ιδρύματος».

«Δεν υπάρχει τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για τους εργαζόμενους βασιλείς επειδή πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση», λέει ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντιμόντ.

Υπάρχει ωστόσο ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού για το πιο χαμηλόβαθμο βασιλικό προσωπικό και το νοικοκυριό, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Buckingham Palace. Απλώς όχι για ηλικιωμένους ή προσωπικό.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ξεκίνησε πρόσφατα έρευνα για τοη Μέγκαν σχετικά με ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι εκφόβισε αρκετά μέλη του προσωπικού με αποτέλεσμα να παραιτηθούν.

Δεν σχολίασε ωστόσο στον ισχυρισμό ότι το ίδιο τμήμα αρνήθηκε να τη βοηθήσει.

Τι εννοούσαν με το «The Firm»;

Η Μέγκαν και ο Χάρι έκαναν αναφορές περί «Εταιρείας» και «Ιδρύματος» όταν συζητούσαν για τη Βασιλική Οικογένεια.

Η Μέγκαν είπε: «Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, έτσι; Υπάρχει η οικογένεια. Και υπάρχουν και οι άνθρωποι που διευθύνουν το ίδρυμα».

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του όρου «Εταιρεία», ωστόσο ευρέως πιστώνεται στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η συγγραφέας Κόνινγκ λέει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον πρίγκιπα όταν παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1947.

Αλλά στο βιβλίο της το 2005 The Firm: The Troubled Life of the House of Windsor, η συγγραφέας Πένι Τζούνορ γράφει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος VI, ο οποίος κυβέρνησε από το 1936 έως το 1952, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον Οίκο των Ουίνσδορ ως «η Εταιρεία».

Ο Λάσεϊ, από το «The Crown», λέει ότι το «The Firm» υπήρξε εδώ και πολύ καιρό το ψευδώνυμο που έθεσε η Βασιλική Οικογενεια στον εαυτό τους. Η Μέγκαν φαίνεται να το έχει επεκτείνει στο προσωπικό, μαζί με τη λέξη «το ίδρυμα».

Το ψευδώνυμο αναφέρεται πλέον σε όλους, από το διοικητικό προσωπικό ως το προσωπικό της κατοικίας που έχουν κάποιο λόγο στη ζωή και στην εργασία της οικογένειας.

Αν και δεν είναι σαφές σε ποιον αναφερόταν η Μέγκαν, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει φίλους της βασιλικής οικογένειας ή κόσμο που, όπως η ίδια αντιλαμβάνεται, τους επηρεάζει - όπως κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πόσα άτομα εργάζονται για τη Βασιλική Οικογένεια;

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη, μέσα από τις αναφορές στο νοικοκυριό, τα τμήματα υποστήριξης και τους υπαλλήλους πήραν μια καλή ιδέα για το πώς λειτουργεί το παλάτι στο παρασκήνιο.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται για να υποστηρίξουν τη μοναρχία, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που διατηρούν γκαλερί τέχνης και κάστρα που ανήκουν στο Royal Trust.

Κάθε χρόνο, η Βασίλισσα δίνει σε κάθε ένα από τα περίπου 1.500 άτομα που αποτελούν το προσωπικό της μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ