ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Νορβηγία διακόπτει προληπτικά τη χορήγηση του σκευάσματος

Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Νορβηγία διακόπτει προληπτικά τη χορήγηση του σκευάσματος
AP Photo/Kemal Softic

Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή -«προληπτικά»- των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά την ανάλογη κίνηση της Δανίας και άλλων χωρών έπειτα από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα.

«Στη Νορβηγία προχωρούμε σε παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca» ανακοίνωσε ο Γκέιρ Μπούχολμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λίγες ώρες νωρίτερα και η Δανία είχε ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, μετά τον θάνατο 49χρονης νοσηλεύτριας με «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ωστόσο χθες, Τετάρτη, ότι η ότι προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμιά σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου της Αυστριακής νοσηλεύτριας.

«Δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού» ανέφερε ο ΕΜΑ.

Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ