ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca - Βρετανία: «Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»

Εμβόλιο AstraZeneca - Βρετανία: «Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»
AP Photo/Frank Augstein, FILE

Στη σκιά της προσωρινής και προληπτικής αναστολής της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης από αρκετές χώρες, η βρετανική κυβερνηση διαμηνύει πως το σκεύασμα είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και διαβεβαιώνει πως η χορήγησή του θα συνεχιστεί κανονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές, όσο και αποτελεσματικό» δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και προσέθεσε:

«Όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ' αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι βρετανικές δηλώσεις ήλθαν λίγη ώρα αφότου οι υγειονομικές αρχές στη Δανία και τη Νορβηγία προχώρησαν στην προσωρινή και προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της Covid-19, έπειτα από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, μετά τον θάνατο 49χρονης νοσηλεύτριας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ωστόσο χθες, Τετάρτη, ότι η ότι προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου της Αυστριακής νοσηλεύτριας.

«Δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού» ανέφερε ο ΕΜΑ.

Ακόμη τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ