ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Παραίτηση του υπουργού Υγείας εν μέσω πολιτικής κρίσης για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Σλοβακία: Παραίτηση του υπουργού Υγείας εν μέσω πολιτικής κρίσης για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς (φωτογραφία) εξόργισε τους κυβερνητικούς εταίρους του προχωρώντας στην αγορά του εμβολίου Sputnik V χωρίς να έχει εγκριθεί από την ΕΕ Olivier Hoslet, Pool via AP

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο υπουργός Υγείας της Σλοβακίας προκειμένου να αμβλύνει την πολιτική κρίση, στην οποία βυθίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας εξαιτίας της αμφιλεγόμενης κίνησης του πρωθυπουργού, Ιγκόρ Μάτοβιτς, να προχωρήσει στην αγορά δύο εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού.

«Δύο μικρά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έθεσαν την παραίτησή μου ως προϋπόθεση για την παραμονή τους στην κυβέρνηση. Δεν θέλω να σταθώ εμπόδιο με κανέναν τρόπο και για το λόγο αυτό παραιτούμαι από τη θέση μου» δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Υγείας, Μάρεκ Κράσι, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων τελεί υπό πίεση λόγω των χειρισμών του στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, την ώρα που το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων εξαιτίας της νόσου στη χώρα είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, πίσω από την Τσεχία, γειτονικό της κράτος.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ιγκόρ Μάτοβιτς, εξόργισε τους εταίρους του στην κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου όταν τους παρέκαμψε προβαίνοντας στην παραγγελία του ρωσικού εμβολίου χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SaS και το Za Ludi, επέμειναν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2020 με επικεφαλής τον ίδιο, ηγέτη του κόμματος OLaNO, μετά την αμφιλεγόμενη αγορά δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

Ο Μάτοβιτς από την πλευρά του κατήγγειλε «ανήθικη απόφαση» των εταίρων του στο συνασπισμό», αναφέροντας ότι ο Κράτσι θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Υγείας έως ότου η εκστρατεία εμβολιασμού με τη χρήση του εμβολίου Sputnik V μπει σε πλήρη εξέλιξη.

«Δεν θέλουμε κανέναν να εμποδίζει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου» επέμεινε.

Η Σλοβακία, κράτος-μέλος της ΕΕ με 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ