ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας στην επέτειο των επιθέσεων του 2004

Ισπανία: Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας στην επέτειο των επιθέσεων του 2004
AP Photo/Manu Fernandez

Η Ισπανία απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας με αφορμή την 17η επέτειο από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, τις πλέον πολύνεκρες που διαπράχθηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, απ' όπου κι αν προέρχεται», δήλωσε ο βασιλιάς Φίλιππος, κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του βασιλικού μεγάρου στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Ο θρίαμβος της δημοκρατίας επί της τρομοκρατίας είναι ο θρίαμβος της ελευθερίας και της λογικής, ο θρίαμβος των θυμάτων, ο θρίαμβός μας επί των πάντων» υπογράμμισε.

Η 11η Μαρτίου επελέγη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τιμηθεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα των θυμάτων της Τρομοκρατίας.

Την ίδια ημέρα, το 2004, διαπράχθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τεσσάρων τρένων στο δίκτυο του προαστιακού, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα, στη Μαδρίτη.

Στις επιθέσεις, που διαπράχθηκαν στο όνομα της Αλ Κάιντα, λόγω της συμμετοχής της Ισπανίας στον στρατιωτικό συνασπισμό που είχε εισβάλει στο Ιράκ έναν χρόνο πριν, σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 2.000.

Δύο έφηβοι, που γεννήθηκαν εκείνη την ημέρα, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, άνοιξαν την τελετή με την ανάγνωση του προλόγου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκτός του βασιλιά, δύο συγγενείς θυμάτων πήραν επίσης τον λόγο.

Ο Τομάς Καμπαγέρο Μαρτίνεθ, ένας Ισπανός ο πατέρας του οποίου σκοτώθηκε το 1998 από τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και ο Φίλιπ Φανστινκίστε, η αδελφή του οποίου χάθηκε στις επιθέσεις των Βρυξελλών του 2016, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τελετές μνήμης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα σημεία στη Μαδρίτη, μία εξ αυτών εκείνη που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα, Μαδριλένοι εναπόθεσαν λουλούδια και άφησαν στον αέρα λευκά μπαλόνια, στη μνήμη των θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ