ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο βασιλιάς των Ζουλού Goodwill Zwelithini - Μία ζωή μέσα στη χλιδή

Πέθανε ο βασιλιάς των Ζουλού Goodwill Zwelithini - Μία ζωή μέσα στη χλιδή
AP Photo/File

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο βασιλιάς Goodwill Zwelithini του έθνους των Ζουλού στη Νότια Αφρική σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για θέματα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ο βασιλιάς, 72 ετών, ήταν ο ηγέτης της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Νότιας Αφρικής και ένας επιδραστικός παραδοσιακός κυβερνήτης.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στο KwaZulu-Natal την περασμένη εβδομάδα με επιπλοκές στην υγεία του που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ο πρωθυπουργός του βασιλιά ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική για τις «συνεχείς προσευχές και την υποστήριξη σε αυτήν την πιο δύσκολη στιγμή».

Ο βασιλιάς Goodwill Zwelithini είχε κυβερνήσει το έθνος της Ζουλού σύμφωνα με τη ρήτρα Παραδοσιακής Ηγεσίας του δημοκρατικού συντάγματος της Νότιας Αφρικής από το θάνατο του πατέρα του το 1968.

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία KwaZulu-Natal.

Σημειώνεται ότι ο εκλιπών είχε προκαλέσει αρκετές φορές με το life style και τις σπατάλες του.

Έχοντας έξι συζύγους και 28 παιδιά και παρόλο που στην Νότιο Αφρική η πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στη χώρα, στερείται βασικών αγαθών, όπως καθαρό πόσιμο νερό και ηλεκτρικό, η πολυτελή του διαβίωση αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις του εναντίον των μεταναστών, αποτέλεσαν αρκετές φορές μείζον ζήτημα.

Το 2014 είχε δηλώσει ότι είχε χρεοκοπήσει, παρά το δάνειο των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από την κυβέρνηση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα. Με έξι συζύγους, 28 παιδιά και πολλά εγγόνια, ο βασιλιάς έχει εγκαταστήσει την κάθε σύζυγο σε ξεχωριστό παλάτι και ξόδεψε πρόσφατα πολλά χρήματα για να αγοράσει μία Μερσεντές για κάθε σύζυγο και 210.000 ευρώ για να ραφτούν στρατιωτικές στολές για τα παιδιά του.

Την ίδια χρονιά σε μια πολυέξοδη γαμήλια τελετή παντρεύτηκε την 28χρονη πριγκίπισσα Ζόλα Μαφού από την γειτονική Σουαζιλάνδη και ο γάμος τους κόστισε συνολικά 350.000 ευρώ, ενώ παρέστησαν 5.000 καλεσμένοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times της Νοτίου Αφρικής.

Αλλά, εκτός από τον πολυέξοδο και προκλητικό τρόπο ζωής του, ο βασιλιάς των Ζουλού προκαλούσε και με την ρητορική του κατά των μεταναστών στην χώρα, τους οποίους είχε αποκαλέσει«ψείρες» και «μυρμήγκια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ