ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Φρένο από χώρες ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές επιμένουν για την ασφάλειά του

Εμβόλιο AstraZeneca: Φρένο από χώρες ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές επιμένουν για την ασφάλειά του
AP Photo/Alessandra Tarantino

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γαλλικού προγράμματος εμβολιασμού Αλέν Φισέρ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας στην χρήση του εμβολίου αυτού, η οποία ανεστάλη σε κάποιες χώρες.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Radio Classique, ο Φισέρ χαιρέτισε επίσης την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα είναι διαθέσιμο στη Γαλλία πριν από τον επόμενο μήνα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα ξεκινώντας από τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού της και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας έπειτα από πληροφορίες για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν εμβολιαστεί στην Ευρώπη.

Η ασιατική χώρα είναι η πρώτη εκτός Ευρώπης που αναστέλλει την χρήση του εμβολίου αυτού, την ώρα που διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό, δήλωσαν ότι προχωρούν κανονικά όσον αφορά την χορήγησή του.

Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, ο Πράσιτ Ουατανάπα, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Σιρίρατζ, επιβεβαίωσε ότι η διάθεση του εμβολίου αυτού θα καθυστερήσει μετά την αναστολή των εμβολιασμών με χρήση του εν λόγω εμβολίου στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

«Το (εμβόλιο της) AstraZeneca παραμένει ένα καλό εμβόλιο, αλλά με αυτό που συνέβη (...) το υπουργείο Υγείας στηριζόμενο σε αυτήν την σύσταση θα ήθελε να αναβάλει τη χρήση του για λίγο», δήλωσε ο Κιατίφουμ Ουόνγκτζιτ, ο οποίος είναι μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Υγείας.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αρχεία, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα παραγωγής ή τη χώρα χρήσης.

Περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, ανακοίνωσε παράλληλα χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο Καναδάς, μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του από κάποιες χώρες εν μέσω πληροφοριών για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν λάβει το εμβόλιο και σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτά τα περιστατικά».

«Μέχρι σήμερα κανένα ανεπιθύμητο περιστατικό που να σχετίζεται με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca (...) δεν έχει αναφερθεί στην υπηρεσία Υγείας Καναδά ούτε στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά», αναφέρει το καναδικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Η Αυστραλία επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την διάθεση του εν λόγω εμβολίου καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να το συσχετίζουν με την εμφάνιση θρόμβων αίματος. «Προχωρούμε με το εμβόλιο, συνεχίζουμε τη διάθεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Μακόρμακ σε δημοσιογράφους στην Μελβούρνη, ενώ ο αρχίατρος της Αυστραλίας Πολ Κέλι σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο αυτό προκάλεσε την εμφάνιση θρόμβων αίματος.

Τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν οι Φιλιππίνες, όπως και το Μεξικό.

Πράσινο φως και από Γερμανία

Ασφαλές θεωρούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χορήγησή του.

«Ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα υποδεικνύει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους, ακόμη και έπειτα από όλα τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί», δήλωσε ο κ. Σπαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψιν και εξετάζονται από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ». «Λυπάμαι για το γεγονός ότι κάποιες χώρες της ΕΕ διέκοψαν την χορήγησή του. Θεωρώ σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία και το ζήτημα είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των παρενεργειών», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ο καθηγητής Βίλερ από την πλευρά του τόνισε ότι στη Γερμανία η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου αποφασίστηκε αφότου οι αρμόδιες αρχές είχαν ελέγξει όλα τα στοιχεία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για στατιστικά μεγάλη διασύνδεση» των προβλημάτων με το εμβόλιο. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Γερμανία πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 900.000 άνθρωποι. Ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής και, όταν εμβολιάζουμε ηλικιωμένους, είναι φυσικά σαφές ότι υπάρχει μια χρονική σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού και ενδεχόμενου θανάτου ενός ηλικιωμένου. Αυτό είναι καθαρή στατιστική. Είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ