ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: «Ναι» σε περιορισμούς για όσους δεν εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: «Ναι» σε περιορισμούς για όσους δεν εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Mark Lennihan

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ η πλειονότητά τους τάσσεται επίσης υπέρ περιορισμών στους χώρους εργασίας, στην κοινωνική ζωή και τα ταξίδια για όσους δεν έχουν ανοσοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Η πανεθνική δημοσκόπηση με δείγμα 1.005 συμμετεχόντων που διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη έδειξε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών μπορεί να αυξηθεί καθώς περισσότερα εμβόλια είναι διαθέσιμα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τα κάνουν.

Συνολικά, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «ενδιαφέρονται πολύ» να κάνουν εμβόλιο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου, όταν το 41% εξέφρασε το ίδιο βαθμό ενδιαφέροντος, και συγκριτικά με 38% σε έρευνα του Μαΐου του 2020 πριν αναπτυχθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Το ενδιαφέρον για το εμβόλιο αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο μεταξύ των λευκών και των φυλετικών μειονοτήτων, με περίπου 6 στους 10 λευκούς και 5 στα 10 μέλη ομάδων μειονοτήτων εκφράζουν τώρα υψηλό βαθμό ενδιαφέροντος.

Το 27% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν, ποσοστό που είναι σχετικά αμετάβλητο σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε τον Μάιο.

Ωστόσο προμηνύοντας τις κοινωνικές προκλήσεις που μπορεί να ανακύψουν ενώ οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξέρχονται από την πανδημία, η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών θέλουν να περιοριστούν οι τρόποι με τους οποίους οι μη εμβολιασμένοι μπορούν να έλθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε δημόσιους χώρους.

Το 72% των Αμερικανών δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν «εάν οι άνθρωποι γύρω μου έχουν εμβολιαστεί», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η πλειονότητα --62%-- δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Το 55% συμφώνησαν ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να γυμνάζονται σε δημόσια γυμναστήρια, να μπαίνουν σε κινηματογράφους ή να παρακολουθούν δημόσιες συναυλίες.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους χώρους εργασίας, το 60% των Αμερικανών δήλωσαν ότι θέλουν να εργάζονται για έναν εργοδότη «που απαιτεί από όλους να έχουν κάνει το εμβόλιο πριν επιστρέψουν στο γραφείο» και το 56% πιστεύουν ότι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Διαφορετικό καθεστώς»

Οι εταιρίες μπορεί σύντομα να αρχίσουν να νιώθουν αυξανόμενη πίεση για να διαχειριστούν αυτές τις ανησυχίες. Περίπου το 18% του αμερικανικού πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες βράδυ ότι θα δώσει εντολή τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα για τους όλους τους ενήλικους πολίτες έως την 1η Μαΐου.

Ο δρ. Αμές Αντάλτζα από το Κέντρο Τζονς Χόπκινς για την Ασφάλεια της Υγείας δήλωσε ότι οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση είναι λογικές, δεδομένων των κοινωνικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε όλους τον περασμένο χρόνο.

«Ο κόσμος λέει: ‘Εάν εμβολιαστώ, αυτό θα αλλάξει τη ζωή μου’», είπε ο Αντάλτζα.

«Και εάν δεν εμβολιαστείς, αυτό είναι επιλογή σου. Αλλά θα είσαι σε διαφορετικό καθεστώς διότι μπορεί να είσαι φορέας του ιού, άρα μπορεί να το μεταδόσεις σε κάποιον άλλο μη εμβολιασμένο».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σε κάποιο βαθμό διαχωρισμένα με βάση κομματικές γραμμές. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που γενικά ανησυχούσαν λιγότερο από άλλους τον περασμένο χρόνο για τον κορονοϊό, τάσσονται σε μικρότερο βαθμό από τους Δημοκρατικούς υπέρ των περιορισμών σε χώρους εργασίας και στην κοινωνική ζωή για τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, ακόμα και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, 4 στους 10 δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του να μην επιτρέπεται σε μη εμβολιασμένους να πάνε στο γυμναστήριο ή τον κινηματογράφο. Πέντε στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για τα αεροπορικά ταξίδια.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ