ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τη μουσουλμανική κοινότητα

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τη μουσουλμανική κοινότητα
AP Photo

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντεν δήλωσε σήμερα στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής για την επέτειο των δύο ετών από την επιθεση σε τεμένη του Κράιστσερτς ότι η χώρα έχει «καθήκον» να στηρίξει τη μουσουλμανική κοινότητα.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή, η οποία διεξήχθη υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, για να τιμήσουν τους 51 ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τους δεκάδες άλλους που τραυματίστηκαν όταν ένας βαριά οπλισμένος άνδρας άνοιξε πυρ σε δύο τεμένη στις 15 Μαρτίου 2019.

Ο Τέμελ Ατακοκούγκου, που έφερε εννέα τραύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, έκλαψε όταν θυμήθηκε πως περίμενε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μαζί με τον πατέρα του 3χρονου Μουκάαντ Ιμπραχίμ όταν έμαθε πως το παιδί πέθανε.

«Ξαφνικά ο πόνος μου έμοιαζε ασήμαντος», δήλωσε.

Η Άρντερν, η οποία δέχθηκε επαίνους για τον τρόπο που αντιμετώπισε την επίθεση αλλά και για την άμεση απόφασή της να αυστηροποιηθεί η οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι οι λέξεις «παρά την ικανότητά τους να θεραπεύουν», δεν θα αλλάξουν ποτέ αυτό που συνέβη.

«Άνδρες, γυναίκες και παιδιά (…) έγιναν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Οι λέξεις δεν θα σβήσουν τον φόβο που κατέλαβε τη μουσουλμανική κοινότητα», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κληρονομία της επίθεσης αυτής θα πρέπει να είναι «ένα έθνος χωρίς αποκλεισμούς, ένα έθνος που είναι περήφανο για τη διαφορετικότητα των πολιτών του, που την αποδέχεται και, όταν χρειάζεται, την υπερασπίζεται ένθερμα».

Η Κίραν Μούνιρ, ο σύζυγος της οποίας Σαχίντ Χαρούν Μάχμουντ, σκοτώθηκε στην επίθεση δήλωσε ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι «να μην γίνουμε σαν τον εχθρό. Μαθαίνουμε να σηκωνόμαστε ξανά με αξιοπρέπεια και να προχωρούμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Ο δράστης της επίθεσης, ο Αυστραλός Μπρέντον Ταράντ, ένας υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής, συνελήφθη λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις στο τέμενος αλ Νουρ και το ισλαμικό κέντρο Λίνγουντ.

Δήλωσε ένοχος για 51 ανθρωποκτονίες και 40 απόπειρες ανθρωποκτονίας αλλά και για τρομοκρατία. Καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής, μια ποινή που επιβάλλεται πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας 27χρονος άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία στο Κράιστσερτς και κατηγορείται για απειλές εναντίον των δύο ίδιων τεμενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ