ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νορβηγία: Θρόμβωση σε τρεις υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Κορωνοϊός - Νορβηγία: Θρόμβωση σε τρεις υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Altaf Qadri

Τρεις υγειονομικοί που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό στη Νορβηγία, νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σήμερα, Σάββατο.

Η Νορβηγία ανέστειλε την Πέμπτη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, ενώ στη συνέχεια ανέστειλε τη χορήγηση του σκευάσματος και η Ισλανδία.

«Δεν ξέρουμε αν οι περιπτώσεις αυτές συνδέονται με το εμβόλιο», δήλωσε ο δρ Σίγκουρντ Χορτέμο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα ερευνηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Και οι τρεις ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Την Πέμπτη ωστόσο ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν του κινδύνου και πρέπει να συνεχίσει η χορήγησή του.

Μέχρι στιγμής, η AstraZeneca δεν έχει σχολιάσει το γεγονός ενώ ο ΕΜΑ έχει δηλώσει ότι οι ωφέλειες από το εμβόλιο είναι πολύ περισσότερες από τους κινδύνους και οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν κανονικά. Ωστόσο, ανέφερε ότι στη λίστα με τις ενδεχόμενες παρενέργειές του «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ