ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα της Γης: Απόψε στις 20:30 σβήνουμε όλοι τα φώτα

Ώρα της Γης: Απόψε στις 20:30 σβήνουμε όλοι τα φώτα
Το Grande Palace στην Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη) με τα φώτα σβηστά κατά τη διάρκεια της ‘Ώρας της Γης’ REUTERS/ JORGE SILVA

Παγκόσμια ‘Ώρα της Γης’ σήμερα και περισσότερες από 170 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη πρόκειται να βυθιστούν στο σκοτάδι για μία ώρα.

Στις 20:30 ακριβώς και για μία ώρα, μνημεία και αξιοθέατα σε όλο τον πλανήτη θα σβήσουν τα φώτα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και πολλά σπίτια και διαμερίσματα, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα συμβολικό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη και ειδικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ώρα της Γης θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, με το συμβολικό σβήσιμο του φωτισμού του Παρθενώνα στις 20:30 και για μία ώρα. Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα σβήσει τα φώτα του και θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30. Όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά από τον ανατολικό διάδρομο του αεροδρομίου.

Είναι η 10η κατά σειρά "Ώρα της Γης" και θα ξεκινήσει από τα νησιά Φίτζι ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Υπολογίζεται πως 60 λεπτά δίχως κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο τον πλανήτη, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10,2%.

H ‘Ώρα της Γης’ (Earth Hour) γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2.100 επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ