ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - AstraZeneca: Ασφαλές το εμβόλιο λέει ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group

Κορωνοϊός - AstraZeneca: Ασφαλές το εμβόλιο λέει ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group
AP Photo / Alessandra Tarantino

Για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca διαβεβαιώνει ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, λ;eγοντας ότι στη Βρετανία δεν παρουσιάστηκε αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

Μετά μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του εμβολίου σε διάφορες χώρες, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, ανέφερε πως το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, o ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

AstraZeneca: Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος

Χτες, Κυριακή, η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Οι Αρχές στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου λόγω περιστατικών θρόμβωσης, ενώ η Αυστρία σταμάτησε να χρησιμοποιεί μια παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα. Η Ιρλανδία ανέστειλε επίσης την Κυριακή προσωρινά το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην απόφαση να συνεχιστούν κανονικά και με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ