ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στόχος «επίθεσης με χημική ουσία» η εφημερίδα Novaya Gazeta

Ρωσία: Στόχος «επίθεσης με χημική ουσία» η εφημερίδα Novaya Gazeta
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta -ένα από τα σύμβολα του ανεξάρτητου Τύπου στη Ρωσία- έκανε γνωστό ότι άγνωστης προέλευσης χημική ουσία περιχύθηκε στην είσοδο των γραφείων σύνταξής της στη Μόσχα.

«Το κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία σύνταξης δέχθηκε σήμερα το πρωί επίθεση με χημική ουσία. Δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε μεταξύ των ορόφων ή να βγούμε στον δρόμο» αναφέρει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντμίτρι Μουράτοφ.

Η ουσία αναλύεται αυτή τη στιγμή από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και κυρίως την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας FSB, κατά τον ίδιο.

«Έχουμε απομακρύνει τα αλλεργικά άτομα, η δουλειά συνεχίζεται» συμπλήρωσε ο Μουράτοφ.

Το περιστατικό έρχεται τη στιγμή που τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση στη Ρωσία σε βάρος φερόμενων μισθοφόρων της οργάνωσης «Wagner» για τη δολοφονία ενός Σύρου το 2017.

Αυτές οι κατηγορίες, υπενθυμίζει ο Μουράτοφ, βασίζονται στις αποκαλύψεις που έκανε το 2019 η Novaya Gazeta, η οποία είχε δημοσιεύσει έρευνα με επίκεντρο αυτή τη δολοφονία, μαζί με φωτογραφικό υλικό.

Στο υλικό αυτό, διακρίνονται άνδρες, που μιλάνε ρώσικα, να χτυπούν το θύμα τους με ένα σφυρί, κατόπιν να το διαμελίζουν, ενώ στο τέλος το περιλούζουν με βενζίνη και βάζουν φωτιά στη σορό.

Η εφημερίδα δημοσίευσε, επίσης, σήμερα μια έρευνα σχετικά με θηριωδίες στην Τσετσενία.

Ιδρυθείσα το 1993, η Novaya Gazeta έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο εκφοβισμών, επιθέσεων και δολοφονιών.

Δημοσιογράφοι της έχουν δολοφονηθεί από την ίδρυσή της. Η διασημότερη εξ αυτών, η Άννα Πολιτκόφσκαγια, που ειδικευόταν στη σύρραξη στην Τσετσενία, δολοφονήθηκε μπροστά από το σπίτι της το 2006.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ