ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σάρα Έβεραρντ: Στήριξη Τζόνσον στην αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ παρά την καταστολή

Δολοφονία Σάρα Έβεραρντ: Στήριξη Τζόνσον στην αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ παρά την καταστολή
AP Photo/Frank Augstein

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο της επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, μετά την αστυνομική επέμβαση -που επικρίθηκε σφόδρα- στη διάρκεια ολονυχτίας στη μνήμη της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, ο θάνατος της οποίας μούδιασε ολόκληρη τη χώρα.

Τα πλάνα που δείχνουν νεαρές γυναίκες να ακινητοποιούνται και να τους φορούν χειροπέδες αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας του Σαββάτου -που είχε απαγορευτεί από τις Αρχές λόγω της καραντίνας- προκάλεσαν αγανάκτηση, η οποία προστέθηκε στο σοκ της κοινής γνώμης από την εξαφάνιση της Σάρας Έβεραρντ στο νότιο Λονδίνο, στις 3 Μαρτίου.

Η σορός της βρέθηκε σε δάσος στο Κεντ (νοτιοανατολικά). Ένας αστυνομικός ηλικίας 48 ετών κατηγορείται για την απαγωγή και δολοφονία της γυναίκας και παραμένει υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κόβεντρι, ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε εάν συνεχίζει να εμπιστεύεται στην αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ, Κρεσίνα Ντικ.

«Ναι» απάντησε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως η αστυνομία κάνει «μια πολύ πολύ δύσκολη δουλειά».

«Όμως, είναι σαφές ότι οι σκηνές που παρακολουθήσαμε ήταν πολύ ανησυχητικές», συνέχισε ο Τζόνσον, κρίνοντας «σωστό» το γεγονός ότι ξεκίνησε έρευνα του επικεφαλής επιθεωρητή των δυνάμεων της αστυνομίας με επίκεντρο την επέμβαση των δυνάμεων επιβολής του νόμου το βράδυ του Σαββάτου.

«Η χώρα παραμένει σοκαρισμένη και πονάει για όσα συνέβησαν στη Σάρα Έβεραρντ και εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε απαντήσεις» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Η αστυνομία του Λονδίνου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επίσημη έρευνα για τις ενέργειές της καθώς επενέβη το Σάββατο το βράδυ για να διαλύσει μια ολονυκτία στην μνήμη της 33χρονης Σάρα Εβεραρντ, η δολοφονία της οποίας έχει συγκλονίσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας αστυνομικός κατηγορείται για τη δολοφονία της.

«Όπως όλοι που τα είδαν, ανησύχησα βαθύτατα από τα βίντεο από το Κλάπαμ Κόμον το Σάββατο το βράδυ», δήλωσε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στο άλσος του Λονδίνου όπου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της αστυνομίας λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ δεσμεύτηκε να ερευνήσει τις ενέργειες της αστυνομίας και ότι η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ διέταξε μια έρευνα για να αντληθούν διδάγματα για το πώς να βελτιωθεί στο μέλλον η αστυνόμευση παρόμοιων εκδηλώσεων.

Η δολοφονία της Εβεραρντ έχει προκαλέσει έντονη συναισθηματική φόρτιση στη Βρετανία και απογοήτευση για την αποτυχία της αστυνομίας και ευρύτερα της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τη βία κατά των γυναικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα προεδρεύει μιας συνάντησης ανώτερων υπουργών και της αστυνομίας τη Δευτέρα για να εξετάσει τι χρειάζεται να γίνει για να προστατευθούν οι γυναίκες και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για την προστασία θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, και θα μελετηθούν εμπειρίες που πολλές γυναίκες μοιράστηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον φόβο που αισθάνονται περπατώντας στους δρόμους της Βρετανίας.

«Ο θάνατος της Σάρα Εβεραρντ πρέπει να μας ενώσει στην αποφασιστικότητα να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και να κάνουμε κάθε μέρος του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να λειτουργεί για την προστασία και την υπεράσπισή τους», δήλωσε ο Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ