ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ορκίστηκε η μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις κάλπες του Δεκεμβρίου

Λιβύη: Ορκίστηκε η μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις κάλπες του Δεκεμβρίου
Ο Λίβυος πρωθυπουργός Άμπντελ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά AP Photo/Hazem Ahmed, File

Τα μέλη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης ορκίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του Κοινοβουλίου, στην ανατολική πόλη Τομπρούκ.

Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά στοχεύει να κυβερνήσει τη Λιβύη έως τις αναμενόμενες εδώ και καιρό εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο του Ντμπεϊμπά την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε πως είναι καιρός να μπουν στην άκρη οι διαμάχες έπειτα από χρόνια διχασμού.

«Είναι καιρός να σφίξουμε τα χέρια, να συγχωρέσουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας», είπε ο Σάλεχ ενώπιον των βουλευτών και του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης και της ενοποίησης των κρατικών θεσμών ως τα πρώτα βήματα προς τη μεταρρύθμιση και τη σταθερότητα.

Το κυβερνητικό σχήμα είναι προϊόν πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από το χάος και τη διακυβέρνησή της μέχρι τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, οι οποίες έχουν επίσης προγραμματισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 5 Φεβρουαρίου από τους 75 λίβυους αξιωματούχους όλων των παρατάξεων που συνήλθαν στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ταυτόχρονα με το τριμελές προεδρικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ