ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Σχέδιο εξόδου της ΕΕ από τα lockdown παρά τις καθυστερήσεις λόγω AstraZeneca

Bloomberg: Σχέδιο εξόδου της ΕΕ από τα lockdown παρά τις καθυστερήσεις λόγω AstraZeneca
AP Photo/Alessandra Tarantino

Την στρατηγική της για σταδιακή άρση των lockdown για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα αρχίσει να ξεδιπλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη κι αν τα περιστατικά παρενεργειών σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα της AstraZeneca προξενεί επιπρόσθετες καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης των Ευρωπαίων.

«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση του επιπολασμού του ιού, αυξάνοντας την προοπτική άρσης των περιορισμών που επιβαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία», δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφο που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη . «Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να αναμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί», θα αναφέρεται επίσης, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδε το Bloomberg.

Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα διαβαθμισμένο «σύστημα που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», θα πει η Επιτροπή. Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται καθώς η αύξηση της μετάδοσης σε ολόκληρη την ήπειρο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν περιορισμούς.

Το διαβαθμισμένο σύστημα, το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, θα προσομοιώσει το περιθώριο κάθε κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτρα «χωρίς να διακινδυνεύσει την αντιστροφή της εξάπλωσης του ιού». Το ECDC θα στοχεύσει να ξεκινήσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.

Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της κατά του ιού μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή σε μια φυσιολογική κατάσταση μετά την πανδημία που σκότωσε περισσότερα από 550.000 άτομα στο μπλοκ και οδήγησε την οικονομία της σε κατακόρυφη ύφεση.

Η εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η αναστολή της εμβολιασμού του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα.

Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι το μπλοκ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αργών προγραμμάτων εμβολιασμού του μπλοκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη και μια νομοθετική πρόταση σχετικά με ψηφιακό πιστοποιητικό που θα διαβεβαιώνει ότι οι κάτοχοί του έχουν εμβολιαστεί, έχουν διαγνωστεί αρνητικοί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ