ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ως και δύο δισ. ευρώ το κόστος από το «πάγωμα» του εμβολίου της AstraZeneca

Γερμανία: Ως και δύο δισ. ευρώ το κόστος από το «πάγωμα» του εμβολίου της AstraZeneca
AP Photo/Michael Probst

Έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να κοστίσει στην γερμανική οικονομία η προσωρινή αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Χουμπέρτους Μπαρτ στο πρακτορείο Reuters, «εάν (ο εμβολιασμός με) το εμβόλιο της AstraZeneca ανασταλεί για μία εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι και η ανοσοποίηση μετατίθεται για μισή εβδομάδα αργότερα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, αυτό συνεπάγεται επιμήκυνση του lockdown κατά τουλάχιστον μισή εβδομάδα».

Το συνολικό οικονομικό κόστος «θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να ανέλθει γρήγορα στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Μπαρτ και τόνισε ότι, «εάν η καθυστέρηση οδηγήσει στο να χάσουμε τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας, το κόστος θα είναι σίγουρα σημαντικά υψηλότερο».

Τα κρούσματα του κορωνοϊου αυξάνονται εκθετικά στη Γερμανία, όπως δήλωσε σήμερα ειδικός του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) προσθέτοντας πως ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σχετικά χαμηλός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν 83,7, καταγράφοντας άνοδο από τα 68 που ήταν πριν από μία εβδομάδα, ενώ το (RKI) έχει ανακοινώσει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 200 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα (της πανδημίας Covid-19). Αυτό δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Και σ' αυτό το σημείο χαλαρώσαμε τους περιορισμούς και αυτό επιταχύνει την εκθετική αύξηση», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Ντιρκ Μπρόκμαν, επιδημιολόγος στο RKI.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των κρατιδίων συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, προβλέποντας ωστόσο και για ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», ώστε οι αρχές να μπορούν να επιβάλλουν και πάλι περιορισμούς, αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος πάνω από τα 100 ανά 100.000 για τρεις διαδοχικές ημέρες.

Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 αυξήθηκε σε 83,7 από 68 που ήταν πριν από μία εβδομάδα και το RKI έχει δηλώσει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 200 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Χθες, Δευτέρα, η Γερμανία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 έπειτα από πληροφορίες για θρομβώσεις σε εμβολιασμένους.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συστάσεως του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ (PEI), της γερμανικής αρχής που είναι αρμόδια για τα εμβόλια, έπειτα από επτά περιστατικά θρόμβωσης, περιλαμβανομένων τριών θανάτων.

Μια προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση της Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να συζητήσουν τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19 από οικογενειακούς γιατρούς αναβλήθηκε μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να ολοκληρώσει την εξέταση του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Μπρόκμαν δήλωσε ότι είναι σκόπιμο να εξηγηθούν οι σχετικοί κίνδυνοι στον πληθυσμό και επισήμανε πως 1.000 άνθρωποι στο ένα εκατομμύριο έχουν πεθάνει από Covid-19, σε σύγκριση με πιθανόν 1 στο ένα εκατομμύριο από επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο.

«Στις ομάδες κινδύνου, ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid είναι πολύ, πολύ υψηλότερος. Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανόν 100.000 φορές πιο πιθανό να πεθάνεις από Covid απ' ό,τι από το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ