ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca διαβεβαιώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca διαβεβαιώνει ο Μπόρις Τζόνσον
Charles McQuillan / Pool via AP

«Εξαιρετικά» αποτελεσματικό και «ασφαλές» εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πως είναι το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά την αναστολή της χρήσης του εμβολίου από χώρες που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες, μιλώντας στην εφημερίδα The Times υπογράμμισε πως είναι επίσης «σχετικά εύκολο να διανεμηθεί» και πως «διατίθεται σε τιμή κόστους».

«Αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί εξαιρετικά καλά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο συντηρητικός ηγέτης στην εφημερίδα The Times.

Γαλλία: Οι ειδικοί θα ξεκαθαρίσουν το ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου

Στο μεταξύ, η Γαλλία εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες θα ξεκαθαρίσουν μεθαύριο, Πέμπτη, τα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόφαση μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τη χρήση του δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους πως η αναλογία κινδύνου-οφέλους για το εμβόλιο παραμένει θετική.

«Αναμένουμε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης κάποιου είδους ετυμηγορία από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα που θα μας επιτρέψει να επαναλάβουμε την εμβολιαστική εκστρατεία», δήλωσε ο Βεράν. Ο επικεφαλής της γαλλικής εμβολιαστικής εκστρατείας Αλέν Φισέ δήλωσε πως περιμένει ότι η αναστολή θα είναι προσωρινή.

Σε μια συντονισμένη κίνηση, τα μεγαλύτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - ανέστειλαν χθες, Δευτέρα, τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για το διάστημα που εκκρεμεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σε μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Σήμερα ανέστειλαν τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου η Σουηδία και η Λετονία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο EMA ανακοίνωσαν, όπως και η AstraZeneca, ότι δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σχέση.

«Η επιλογή είναι πολιτική», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica ο γενικός διευθυντής του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων Νικόλα Μαγκρίνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαγκρίνι χαρακτήρισε ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca και δήλωσε πως η αναλογία κόστους οφέλους απ' αυτό είναι «ευρέως θετική». Υπήρξαν οκτώ θάνατοι και τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμούς στην Ιταλία, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ