ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Το Βέλγιο συνεχίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Το Βέλγιο συνεχίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca
AP Photo/Christophe Ena, File

Το Βέλγιο θα εξακολουθήσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid 19, επιβεβαίωσε η Ειδική Ομάδα Εμβολιασμού.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας έλαβε νωρίτερα σήμερα αυτή την απόφαση βάσει επιστημονικών συμβουλών από Ευρωπαίους και Βέλγους εμπειρογνώμονες, με τους οποίους συμφώνησε αργότερα η διυπουργική διάσκεψη για τη Δημόσια Υγεία.

Μία σειρά από ευρωπαϊκές και μη χώρες, έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση του εμβολίου, μετά την ανησυχία που προκάλεσαν περιστατικά παρενεργειών που παρατηρήθηκαν όπως οι θρομβώσεις στο αίμα.

«Θα ήταν ανεύθυνο να αναστείλουμε εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Φρανκ Βάντενμπρουκ.

Το ποσοστό θρόμβωσης σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο η ομάδα Εμβολιασμού χαρακτήρισε «καλό, ασφαλές και αποτελεσματικό», είναι χαμηλότερο από ό, τι στον γενικό πληθυσμό.

Η Ομάδα Εμβολιασμού τόνισε περαιτέρω ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για άτομα με λοίμωξη κατά 94% και ότι, με βάση αυτά τα στοιχεία, η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών είναι υψηλότερη προτεραιότητα από τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κάθε περίπτωση θρόμβωσης που εμφανίζεται μετά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca καταχωρείται από τον Βελγικό Οργανισμό Φαρμάκων (FAMHP), ο οποίος, μετά από ανάλυση, διαβιβάζει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Στο μεταξύ, οι απαραίτητοι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή το συντομότερο δυνατό, υπό βέλτιστες συνθήκες», ανέφερε η ειδική ομάδα.

Ο Φλαμανδός υπουργός Δημόσιας Υγείας Βούτερ Μπέκε από την πλευρά του είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στο Βέλγιο.

Η απόφαση του Βελγίου να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca ελήφθη μετά την δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων.

Η ίδια σημείωσε ακόμα πως ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ