ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Προς σκληρότερα μέτρα στο Παρίσι καθώς οι μεταλλάξεις «λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Προς σκληρότερα μέτρα στο Παρίσι καθώς οι μεταλλάξεις «λυγίζουν» τα νοσοκομεία
Αεροδιακομιδή ασθενούς από το Ορλί σε νοσοκομείο της δυτικής Γαλλίας Jaques Witt, Pool via AP

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές -περιλαμβανομένου του Παρισιού- από το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρίτο πανδημικό κύμα της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο για νέους περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες και τα νοσοκομεία «λυγίζουν», καθώς καταγράφονται 400 και πλέον μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Lockdown τα Σαββατοκύριακα έχουν ήδη επιβληθεί, μαζί με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για όλη τη Γαλλία, σε τμήματα της μεσογειακής Ριβιέρας και σε ορισμένες περιοχές του βορρά.

Οι νέοι περιορισμοί θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ αύριο, Πέμπτη. Δεν θα περιλαμβάνουν, πάντως, το κλείσιμο σχολείων, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήλπιζε πως η εκστρατεία εμβολιασμού θα μπορούσε να εμποδίσει ένα νέο πανδημικό κύμα από πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού και θα απέτρεπε τη Γαλλία από το να καταφύγει σε περισσότερα μέτρα που μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομία και να εγκλωβίσουν τους πολίτες.

Η προσέγγιση αυτή δοκιμάζεται τώρα. Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί λόγω των δύσκολων διαδικασιών απόκτησης εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυσκολιών στον εφοδιασμό, επιφυλακτικότητας των πολιτών και, πιο πρόσφατα, της αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε περισσότερες από 12 χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γαλλίας.

Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε σήμερα της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ κατά της Covid-19 και υπογράμμισε ότι μέσα σε μερικούς μήνες η Ευρώπη θα είναι μία από τις περιοχές που παράγουν τις περισσότερες δόσεις.

«Υπομένουμε τώρα τις πιο σκληρές εβδομάδες. Το ξέρουμε» είπε ο Μακρόν, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Πολωνίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ