ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Πολιτικό πραξικόπημα» καταγγέλλει το φιλοκουρδικό HDP ενώπιον κινήσεων απαγόρευσης

Τουρκία: «Πολιτικό πραξικόπημα» καταγγέλλει το φιλοκουρδικό HDP ενώπιον κινήσεων απαγόρευσης
Ο Φαρούκ Γκεργκερλίογλου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την ανακοίνωση της απόφασης εις βάρος του AP Photo

Στις... ράγες μπαίνει η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν και των ακροδεξιών συμμάχων της υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί να απαγορεύσουν τη λειτουργία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου (Yargitay), Μπεκίρ Σαχίν, προσέφυγε σήμερα, Τετάρτη, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας την εκκίνηση της διαδικασίας για να τεθεί εκτός νόμου το HDP, με το φιλοκουρδικό κόμμα -τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία- να καταγγέλλει «πολιτικό πραξικόπημα» και να καλεί σε δημοκρατικό αγώνα.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το φιλοκουρδικό κόμμα χαρακτηρίζει «πλήγμα για τη δημοκρατία» τη δικαστική έρευνα σε βάρος του και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να χαράξει την πολιτική της ενάντια στο κόμμα -που διαθέτει 55 έδρες σε σύνολο 600 της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμμαχοί της, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγορούν το HDP για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -κατηγορία που το HDP παγίως αποκρούει.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του HDP από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος αποκαλεί το φιλοκουρδικό κόμμα «πολιτική βιτρίνα» του PKK.

Στο κατηγορητήριο που απέστειλε ο εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου (Yargitay), Μπεκίρ Σαχίν, στο Συνταγματικό Δικαστήριο εγκαλεί το HDP για «τρομοκρατική» δράση και ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου.

«Τα μέλη του HDP προσπαθούν, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους» αναφέρει στην προσφυγή του, βάσει των όσων μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Ήρθη η βουλευτική ιδιότητα του Φαρούκ Γκεργκερλίογλου

Πολλοί από τους εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και στελέχη του του HDP έχουν φυλακιστεί και καθαιρεθεί τα τελευταία χρόνια.

Συνεχίζοντας τη μακρά καταστολή του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ήρε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, τη βουλευτική ιδιότητα του Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, κατόπιν καταδίκης του για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Ο Γκεργκερλίογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών το 2018 επειδή μοιράστηκε ένα ρεπορτάζ για ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP επέκρινε την απόφαση του Εφετείου λέγοντας ότι η νομική διαδικασία εναντίον του Γκεργκερλίογλου θα έπρεπε να είχε σταματήσει δεδομένης της βουλευτικής ιδιότητάς του και πως τιμωρήθηκε απλώς γιατί μοιράστηκε στο Twitter τον σύνδεσμο ενός ρεπορτάζ.

Ο Γκεργκερλίογλου είναι γνωστός για την υποστήριξη που προσέφερε σε πολλές υποθέσεις θυμάτων καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένων. Είχε απευθύνει επίσης έκκληση για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών.

«Η βούληση του λαού δεν μπορεί να ποδοπατηθεί. Το να θέλεις ειρήνη δεν είναι έγκλημα» ανέφερε ο Γκεργκερλίογλου, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανάρτησή του στο Twitter, δεσμευόμενος να αντισταθεί σε ένα «πραξικόπημα», όπως το αποκάλεσε, εναντίον της Εθνοσυνέλευσης λίγα λεπτά προτού ο πρόεδρος του Σώματος αναγνώσει τη δικαστική απόφαση.

Η ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητάς του Φαρούκ Γκεργκερλίογλου μειώνει τον αριθμό των εδρών του HDP στις 55 επί συνόλου 600 στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Άλλοι δύο βουλευτές του HDP καθαιρέθηκαν πέρυσι λόγω καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον τους.

Μαζί με τον Γκεργκερλίογλου, 14 βουλευτές του HDP έχουν καθαιρεθεί από το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ