ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι - Φήμες ότι έπασχε από κορωνοϊό

Πέθανε ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι - Φήμες ότι έπασχε από κορωνοϊό
AP Photo/Khalfan Said, File

Το θάνατο του 61χρονου προέδρου της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι ανακοίνωσε η αντιπροεδρία εν μέσω φημών για την αιτία που τον προκάλεσε. 

Η αντιπρόεδρος της χώρας Σαμία Σουλούχου Χασάν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης λόγω καρδιολογικών προβλημάτων στο νοσοκομείο Μζένα του Νταρ ελ Σαλάμ όπου νοσηλευόταν.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν πολλές φήμες στη χώρα για την υγεία του 61χρονου Μαγκουφούλι και ιδίως ότι είχε προσβληθεί από την Covid-19.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο τόνιζαν ότι ο πρόεδρος, που δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και δύο εβδομάδες, εργαζόταν κανονικά και οι πολίτες θα έπρεπε να αγνοήσουν τις φημολογίες.

Νωρίτερα σήμερα, η αντιπρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή Τάνγκα και έστειλε τους «χαιρετισμούς» του προέδρου στους κατοίκους της, λέγοντας ότι ο Μαγκουφούλι της ζήτησε να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να διαφυλάξουν την ειρήνη και να αναπτύξουν την περιφέρειά τους. Είπε επίσης ότι της ζήτησε να τους ευχαριστήσει επειδή τον στήριξαν στις περσινές εκλογές.

Η Χασάν δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υγεία του προέδρου σε αυτήν την ομιλία της.

Ο Μαγκουφούλι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως σε μια εκδήλωση στο Νταρ ελ Σαλάμ, στις 27 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη, ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για την υγεία του προέδρου, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Από την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους επειδή φέρονται να διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για την υγεία πολιτικών ηγετών.

Ο Μαγκουφούλι είχε εκφράσει σκεπτικισμό για την πανδημία και υποστήριζε ότι τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό ήταν μια συνωμοσία της Δύσης, προκαλώντας την οργή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ