ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Την Παρασκευή το πόρισμα του ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Την Παρασκευή το πόρισμα του ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πόρισμά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ασφάλεια των εμβολίων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ.

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της αργότερα σήμερα, εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Τα περιστατικά θρομβώσεων οδήγησαν αρκετές χώρες στην απόφαση να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Μεταξύ αυτών των χωρών, η Γαλλία και η Ιταλία που ήδη άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική, τονίζοντας ότι θα ξανά ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από κάποιες χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με περιστατικά θρομβώσεων και πρόσθεσε πως «τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων».

Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα και οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτά τα περιστατικά.

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τακτική να εθνικοποιούνται οι επιτυχίες και να κοινοτικοποιούνται τα προβλήματα».

«Μπορεί κάποιες χώρες να αγοράζουν εμβόλια κι εκτός ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ