ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος:Δεν υπάρχει λόγος οι Γάλλοι να απορρίπτουν το εμβόλιο της AstraZeneca

Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος:Δεν υπάρχει λόγος οι Γάλλοι να απορρίπτουν το εμβόλιο της AstraZeneca
(AP Photo/Virginia Mayo)

Δεν υπάρχει λόγος οι Γάλλοι να απορρίπτουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Γαλλία αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι να χρησιμοποιεί το εμβόλιο αυτό, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι είναι πεπεισμένος πως τα οφέλη του είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, κάτι που ώθησε μερικές χώρες να αναστείλουν τη χορήγησή του.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί σήμερα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Και η Health Canada στηρίζει το εμβόλιο της AstraZeneca

Η υγειονομική υπηρεσία του Καναδά, η Health Canada, υποστήριξε και αυτή το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), λέγοντας ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

«Η Health Canada επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 στην προστασία των Καναδών από την COVID-19 συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων», αναφέρει η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη.

«Μέχρι σήμερα στον Καναδά έχει υπάρξει μια αναφορά για εγκεφαλικό που εμφανίστηκε σε έναν άνθρωπο μετά τον εμβολιασμό», προσθέτει η καναδική ρυθμιστική αρχή.

«"Η περίπτωση αυτή αξιολογήθηκε από την Health Canada και προσδιορίστηκε ότι δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και η βρετανική ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, μετά την αναστολή της χρήσης του από περισσότερες από 12 χώρες έπειτα από πληροφορίες για σπάνιες θρομβώσεις.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν στη συνέχεια τα σχέδιά τους για την επανάληψη της χρήσης του εμβολίου.

Περισσότερες από 12 χώρες στην Ευρώπη είχαν προσωρινά αναστείλει τις εκστρατείες εμβολιασμού τους με το αναφερόμενο εμβόλιο, μετά από αναφορές για εμφάνιση σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα μερικών από τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν.

Η Health Canada σημείωσε επίσης ότι αξιολόγησε διαθέσιμα στοιχεία για τα περιστατικά και προσδιόρισε ότι το εμβόλιο αυτό δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Ο Καναδάς χρησιμοποιεί δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έχουν παρασκευαστεί στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας.

Η χώρα έχει λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου και αναμένει να λάβει άλλες 1,5 εκατομμύριο ως τον Μάιο.

Η Αυστραλία καλωσόρισε την απόφαση του ΕΜΑ

Με τη σειρά της, η Αυστραλία καλωσόρισε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να υποστηρίξει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 μετά από τη διεξαγωγή μιας έρευνας για την ασφάλεια της χρήσης του, καθώς οι αρχές της χώρας θα εντατικοποιήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού από την επόμενη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική ιατρική είδηση παγκοσμίως. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ΕΜΑ έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα, όπως και η αρμόδια αρχή της Αυστραλίας… Είναι απίθανα νέα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ στο Sky News.

Η Αυστραλία δεν προχώρησε σε αναστολή του εθνικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά την αναστολή των εμβολιασμών στην Ευρώπη, ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δόσεις εμβολιασμού προκάλεσαν κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Στην πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας θα διατεθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει περίπου 54 εκατομμύρια δόσεις, με τα 50 εκατομμύρια να παράγονται τοπικά από τα τέλη Μαρτίου.

Η Αυστραλία από τη Δευτέρα, θα ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος εμβολιασμών της και θα δει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν την πρώτη δόση, είτε του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είτε του εμβολίου AstraZeneca, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα, περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στην Αυστραλία. Η χώρα αναφέρει μηδενικά ή μονοψήφια κρούσματα μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, δεν έχει αναφέρει κάποιο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα μόλυνσης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η Αυστραλία έχει αναφέρει περισσότερα από 29.100 περιστατικά μόλυνσης και 909 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ