ΚΟΣΜΟΣ

Θετικό το Βερολίνο σε συμφωνία με τη Μόσχα για το εμβόλιο Sputnik V

Θετικό το Βερολίνο σε συμφωνία με τη Μόσχα για το εμβόλιο Sputnik V
AP Photo/Fateh Guidoum

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα ότι θα τάσσετο υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με την Ρωσία για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V.

«Φαντάζομαι ότι ολοκληρώνουμε συμβόλαια και τα ολοκληρώνουμε γρήγορα», είπε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Ρωσία για θέματα που αφορούν το εμβόλιο.

Μια προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα των δόσεων εμβολίου που μπορεί να παραδοθεί, είπε ο υπουργός.

«Είμαι πολύ υπέρ του να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι», πρόσθεσε ο Σπαν.

Την Πέμπτη, υπέρ της ταχείας έγκρισης του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, Sputnik V, τάχθηκαν αμφότεροι ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, και ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης του κρατιδίου του Βερολίνου, Μίχαελ Μιούλερ.

«Χρειαζόμαστε κάθε εμβόλιο που μπορούμε να αποκτήσουμε», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Μίχαελ Μιούλερ κατόπιν τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων -κατά τη διάρκεια της οποίας συνομίλησαν και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ανάγκη υποβολής αίτησης για κανονική έγκριση του ρωσικού, αλλά και άλλων εμβολίων.

«Εννοείται πως εάν έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε αυτό το εμβόλιο, φυσικά το θέλουμε και θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία» τόνισε ο Μιούλερ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της διάσκεψης των πρωθυπουργών των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ