ΚΟΣΜΟΣ

Μακάβρια παγκόσμια πρωτιά: Η Ευρώπη ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους

Μακάβρια παγκόσμια πρωτιά: Η Ευρώπη ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη έγινε σήμερα η πρώτη περιοχή στον κόσμο που ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων το οποίο μπορεί και πάλι να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Από την έναρξη της πανδημίας, τουλάχιστον 37.221.978 μολύνσεις και 1.000.062 εκατομμύρια θάνατοι αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή περιοχή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Reuters.

Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, καταγράφει το 35,5% των παγκόσμιων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 και το 30,5% των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Η περιοχή περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες.

Η ευρωπαϊκή περιοχή έχει χορηγήσει περίπου 12 δόσεις εμβολίων για κάθε 100 άτομα, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν χορηγήσει περίπου 34 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Το Ισραήλ ηγείται στις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο με περίπου 110 δόσεις για κάθε 100 άτομα. Ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις.

Με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στην ΕΕ να ξεπερνά τους 550.000 και με λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση χειροτερεύει. «Βλέπουμε την κορύφωση ενός τρίτου κύματος στα κράτη μέλη και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων Covid-19 στη Βρετανία για να προστατεύσει τις ανεπαρκείς δόσεις για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αυξάνεται, με τη Γαλλία να καταγράφει πρόσφατα το μεγαλύτερο μονοήμερο άλμα σε κρούσματα μετά τον Νοέμβριο. Η περιοχή αναφέρει επί του παρόντος ένα εκατομμύριο νέες ημερήσιες μολύνσεις περίπου κάθε έξι ημέρες.

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, με βάση τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Η Ρωσία καταγράφει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό μολύνσεων Covid-19, με πάνω από 4,4 εκατομμύρια ή σχεδόν το 12% όλων των μολύνσεων στην περιοχή. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 στον κόσμο, με περίπου 153 θανάτους ανά 100.0000 κατοίκους, πίσω από τις ΗΠΑ με 164 θανάτους για κάθε 100.000 άτομα.

Ενώ ο επίσημος αριθμός θανάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 94.267, τουλάχιστον 221.534 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters που περιλαμβάνει θανάτους που αναφέρθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Rosstat.

Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ξανά με ένα άλμα του αριθμού νοσηλειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ