ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες ξανά οι Ισραηλινοί για τη δύσκολη εξίσωση του σχηματισμού κυβέρνησης

Στις κάλπες ξανά οι Ισραηλινοί για τη δύσκολη εξίσωση του σχηματισμού κυβέρνησης
AP Photo/Oded Balilty

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού οι ψηφοφόροι στο Ισραήλ κληθούν στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι θα είναι – για άλλη μια φορά – δύσκολη υπόθεση ο σχηματισμός κυβέρνησης μετεκλογικά.

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί ξανά στην ισχυρότερη δύναμη της Κνέσετ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ισραέλ Χαγιόμ, μεταξύ άλλων, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει αριθμό εδρών που θα του εξασφαλίσει τη δυνατότητα να ηγηθεί ενός συνασπισμού της δεξιάς.

Φαντάζει δύσκολο για τον κ. Νετανιάχου, 71 ετών, να εξασφαλίσει τις 61 έδρες που χρειάζεται να για να σχηματίσει κυβέρνηση, με άλλα λόγια προβάλλει ξανά το φάσμα του πολιτικού αδιεξόδου και νέας καταφυγής στις κάλπες το καλοκαίρι.

Στην αναμέτρηση της Τρίτης οδήγησε η ρήξη της συμμαχίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Μπένι Γκαντς, τον στρατηγό ε.α. που αποτελούσε ωσότου δεχθεί να σχηματιστεί η απερχόμενη κυβέρνηση τον βασικό του αντίπαλο.

Επί του παρόντος ούτε η θεωρητική συμμαχία της δεξιάς υπό τον κ. Νετανιάχου (Λικούντ + παρατάξεις της θρησκευτικής δεξιάς), ούτε μια θεωρητική συμμαχία κομμάτων που θα τα ένωνε η εναντίωσή τους στον πρωθυπουργό (αριστερά, κέντρο + ένα κόμμα της δεξιάς) συγκεντρώνει ικανό αριθμό εδρών για να σχηματιστεί κυβέρνηση, κάτι που ίσως μετατρέψει τον Ναφτάλι Μπένετ, που δεν έχει επιλέξει πλευρά, σε διαμορφωτή ισορροπιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ