ΚΟΣΜΟΣ

Σε Σύνοδο Κορυφής 13 τουριστικών χωρών για το πιστοποιητικού εμβολιασμού καλεί η Αυστρία

Σε Σύνοδο Κορυφής 13 τουριστικών χωρών για το πιστοποιητικού εμβολιασμού καλεί η Αυστρία
AP Photo/Virginia Mayo

Την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής δεκατριών «τουριστικών» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για τη χάραξη κοινής γραμμής και ταχεία εφαρμογή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, ζητά υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, η οποία προς τούτο πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Προς χάραξη μίας κοινής γραμμή για τις «χώρες διακοπών» της ΕΕ ως προς το αποκαλούμενο «Πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέψει την ελευθερία ταξιδιού το καλοκαίρι, η Ελίζαμπετ Κέστινγκε προτείνει τη διενέργεια Συνόδου Κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των χωρών της Μεσογείου, όπου θα πρέπει να συζητηθεί μία «κοινή προσέγγιση».

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα επαναφέρει την ελευθερία ταξιδιού και την κανονικότητα στην καθημερινή ζωή, και «είναι σημαντικό, οι χώρες του τουρισμού να καταβάλουν εδώ από κοινού προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μία ταχεία εφαρμογή», τονίζει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ. Η ίδια επισημαίνει τη σημασία του για μία ασφαλή θερινή τουριστική περίοδο και ανακοινώνει ότι σύντομα θα υπάρξει η εφαρμογή του στην Αυστρία.

Στην Σύνοδο που προτείνει η ίδια, καλούνται συγκεκριμένα να συμμετάσχουν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία.

Με τις γειτονικές προς την Αυστρία χώρες, υπάρχει εντατική ανταλλαγή απόψεων ως προς το «πράσινο διαβατήριο», και σχετικές επαφές έχουν γίνει επίσης με την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, επισημαίνει η υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει το πιστοποιητικό να είναι έτοιμο προς χρήση έως την 1η Ιουνίου, και σε αυτό να πιστοποιείται ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, φέρει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η Αυστρία από την πλευρά της, θέλει να παρουσιάσει ένα δικό της «πράσινο διαβατήριο» ήδη από τον Απρίλιο, στο οποίο θα πιστοποιούνται τα τεστ που έχει κάνει κάποιος.

Την θερμή υποστήριξή της στην θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου», που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκφράσει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ ήδη πριν από τρεις εβδομάδες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της της ΕΕ.

«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο'πράσινο διαβατήριο' μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία» είχε τονίσει, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο «διαβατήριο» θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία «νέα προοπτική».

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί εξαρχής υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί, ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ