ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνικό ΥΠΕΞ για 10 χρόνια εμφυλίου στη Συρία: Απαραίτητη η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

Ελληνικό ΥΠΕΞ για 10 χρόνια εμφυλίου στη Συρία: Απαραίτητη η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων
(AP Photo/Hassan Ammar, File

Η Ελλάδα προωθεί ενεργά την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες επίτευξης μίας πολιτικής λύσης στη Συρία, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 10 ετών από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος μετράει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Για την επίτευξη της λύσης αυτής είναι απαραίτητη η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη της χώρας. Επίσης, η Συρία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το πεδίο αντιπαράθεσης ξένων συμφερόντων που δρουν εις βάρος της χώρας και του Συριακού λαού».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

«Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να φιλοξενεί στο έδαφος της χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, στους οποίους παρέχει ανθρωπιστική και κοινωνική βοήθεια, σηκώνοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό βάρος για τις δυνατότητες της χώρας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ